Boekenweek 2021 - Thema 'Tweestrijd'
Boekenweekgeschenk van Hanna Bervoets en essay Roxane van Iperen in Boekenweek van 29 mei tot en met 6 juni
Door Kees de Bakker
Het thema van de Boekenweek is deze keer ‘Tweestrijd. Voorbeeld daarvan zijn de boeken van Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Arthur Japin, Oek de Jong, Manon Uphoff en Nina Wijers. Zelf ken ik het boek van dichter-schrijver Maarten Mourik goed: Dubbelgevecht, waarin hij zowel de verwerking van zijn beroerte beschrijft als zijn kruistocht, tegen Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima toen zijn pijnlijke betrokkenheid bij het Videla-regime uitkwam. Babs Gons schrijft het Boekenweekgedicht, dat te zien is op verschillende Boekenweektassen.
Direct na de Boekenweek organiseert leescommunity Hebban de Week van het Spannende Boek (7 t/m 13 juni) waarin de Gouden Strop, de belangrijkste thrillerprijs wordt uitgereikt. Bergense Saskia Noort is genomineerd met haar boek Bonuskind (Lebowski), Rene Appél met zijn 25ste thriller Overschot (Prometheus) en Bernice Berkleef met Bloedsteen (The House of Books). Ook de Vlamingen Toni Coppers met De moord op Arno Linter (Standaard Uitgeverij) en Hugo Luijten met Undercover – alles of niks (Lannoo). De winnaar wordt op zaterdag 5 juni bekend gemaakt. Het spannende geschenk van Jo Nesbø verschijnt pas in het najaar zodat er geen concurrentie is met het Boekeweekgeschenk.
Wie de smaak van het spannende boek alvast wil voorproeven raad ik de volgende nieuwe boeken aan. Uit de nalatenschap van de in 2018 overleden meesterverteller Philip Kerr Hitlers vrede. En eveneens aanbevolen de tiende Helen Grace-thriller Niemand zeggen van M.J. Arlidge, Erfenis van Nora Roberts en Zwanenzang van de Noorse crimedame Karin Fossum (alle bij Meulenhoff Boekerij), Nachtmerries van de ervaren Zweedse auteur Arne Dahl ((De Geus). Ook de debuten van de Zweedse auteur Maria Grund De hoofdzonde (Volt) en Geiger van Gustaf Skördeman (Cargo) zijn de moeite waard. Tot slot: de Ierse auteur John Banville schreef onder de naam Benjamin Black in de traditie van Georges Simenon en Raymond Chanler een bestsellerreeks over rechercheur Quirke. Deze keer schrijft hij onder zijn eigen naam een klassieke thriller genaamd Sneeuw, waarin inspecteur St. John Strafford vanuit Dublin gestuurd wordt naar een groot landhuis waar het lijk van een zeer gerespecteerde pastor in Ballyglass House wordt gevonden. Kortom, genoeg te lezen!
Als u meer dan honderd recente boekrecensies wilt lezen over de betere Scandinavische thrillers, maar ook boeken over Suriname of Nederlands-Indië/Indonesië klik dan op conserve.nl en vervolgens op Conserve’s Leessite. ‘En het lezen houdt nooit op, want in de maanden juni, juli en augustus organiseert de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) het Zomerlezen,’ vertelt Isabel Willemsen van de CPNB. In het najaar vervolgd met de Cadeaucampagne, voorafgaand aan Sinterklaas en Kerst, waarin mensen worden geactiveerd om boeken te kopen voor de feestdagen. En dan krijgen ze er dit najaar het spannende boekengeschenk van Jo Nesbø er gratis bij.

Boekenweekgeschenk 'Wat wij zagen'
Hanna Bervoets
Een lichtvoetig verhaal over Kayleigh die als ‘content moderator’ moet beslissen over online-beelden op websites of ze door de beugel kunnen. Tegelijkertijd wordt ze smoorverliefd op Sigrid, maar die lijkt aan het eind van het boek schoon genoeg van haar te hebben.
lees verder
Boekenweekessay 'De genocidefax'
Roxane van Iperen
De scherpe pen van de schrijfster vertelt over de onmacht van de Canadese VN-generaal Roméo Dallaire in het conflict tussen de Hutu’s en Tutsi’s. Het essay verschijnt ook in het Fries.
lees verder