Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Kwaad bloed - Robert Galbraith

Virtuoos geschreven, maar ook wijdlopig

Strike en Robin vinden de moordenaar in haast uitzichtloze finale

J.K. Rowling wilde na haar Harry Potterboeken laten zien dat zij het metier van thrillerauteur ook beheerste, dat deed ze onder het pseudoniem Robert Galbraith en ze slaagt er vlekkeloos in. Kwaad bloed is haar vijfde Galbraith-boek en meteen ook de allerdikte, met maar liefst 1051 pagina’s.

Het begint met het verblijf van Cormoran Strike in Cornwall, omdat zijn tante Joan eierstokkanker heeft. Hij ligt met zijn protese op een bank, waar hij niet goed en pijnlijk slaapt. In de plaatselijke kroeg wordt hij benaderd door Anna Phips over haar in 1974 verdwenen moeder Margpt Bamborough. Samen met zijn naar Cornwalll overgekomen Robin Ellacott, eerst zijn assistente en nu zijn compagnon, praat hij met Anna en haar vrouw psychologe Kim. Strike en Robin kunnen niet beloven dat ze haar moeder vinden. Onderweg naar Londen bespreken ze de overige klanten, zoals (trefnamen) Ansichtkaart, Goochem, Nieuwe Ronde en Twinkletoes. Los van de familie Toupet waarvan het onderzoek is afgerond, Robin heeft 20 dagen lang Toupet gevolgd, hij heeft twee vrouwen en een vriendin.

Een jaar lang volgen we Strike, in het jaar dat hij net 39 is geworden tot zijn 40ste en Robin die net 29 is geworden tot haar 30ste. Ze bekijken de alibi’s van de mensen in de dokterspraktijk van Margot Bamborough een rol spelen. Strike praat met de zoon (GregoryTalbot) van de vroegere inspecteur die het onderzoek deed naar haar vermissing. Hij krijgt een ouderwets in leer gebonden astrologische, occult aantekenboek mee. Veel mensen die destijds bij de praktijk werkten zijn overleden, in ieder geval vier van hen, maar de Indiase dokter Gupta leeft nog en vertelt in geuren en kleuren over de praktijk. Ze praten met Janice Beattie en Irene Hickson. De twee hebben gelogen met hun verklaring, een van hen blijkt veel meer op haar kerfstok te hebben dan ze vermoeden.

De auteur

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling (Yate, 31 juli 1965), befaamd geworden van de Harry Potter-serie en de roman Een goede raad). De auteur wilde heel graag een boek in het spanningsgenre schrijven, omdat ze daar als lezer altijd van genoot. Ze koos voor een pseudoniem omdat ze de boeken graag op hun eigen merites wilde laten beoordelen, en omdat ze van de naam Galbraith een op zichzelf staande thrillerauteur wilde maken. De vier eerdere Strike-boeken – Koekoeksjong, Zijderups, Het slechte pad en Witte dood – schoten meteen naar de top van nationale en internationale bestsellerlijsten en werden verfilmd door BBC One.

Strike en Robin praten met talloze betrokkenen over de vermissing van Margot Bamborough. Met Oonagh Kennedy, nu dominee, maar voor 1974 net als Margot bunny in een chique playboyclub. De aantekeningen van inspecteur Talbot worden steeds waziger. Strike leest dat Margots man Roy een steenbok is en Talbot denkt dat een steenbok Margot heeft gedood.

Strike maakt tijdens de Kerstdagen een overzicht gebaseerd op het aanteken boek van Bill Talbot, die alle hoofdpersonen in de zaak-Bamborough heeft ingedeeld naar sterrenbeeld. Hij deelt ze in als een sleutel van symbolen, mogelijke aanknopingspunten, waarschijnlijk irrelevante zaken en punten van aanpak. Hij analyseert de sleutel van symbolen, inclusief die van Nico ‘Mucky’ Ricci, de maffiaman die bekend stond in Soho. Hij was op het kerstfeest van Margot. Wat deed hij daar. Heeft hij Margot ontvoerd of vermoord?

En wat was de rol van de verwende echtgenot van Margot Roy, die weinig om haar leek te geven behalve dan dat hij mama’s zin deed (in haar huis gingen ze wonen). Roy is tenslotte een steenbok en dus kan hij haar ook hebben ontvoerd en vermoord. Andere steenbokken: het Monster van Essex Daniel Creed. Robin vraagt bij het ministerie van Justitie of ze met de massamoordenaar mag praten.

Bij toeval komt Strike in Clerkenwell Road de met zijn voet slepende Samhain tegen die met zijn voet sleept. Hij laat de sleutel in de deur zitten. Cormoran belt aan en gaat naar binnen om met Samhain en zijn moeder Deborah Athorn. Die onthullen dat oom Tudor wist te vertellen dat Nico
Ricci en zijn jongens Margot hebben doodgemaakt. Weer een spoor voor Strike om na te gaan. Hij zag Samhain sjokken toen hij na een nacht posten een broodje gebakken ei at in een pub met drie koppen thee. Doodmoe maar is blij dat hij dit had ontdekt, zo vertelt hij Robin als zij hem belt met het laatste nieuws.

Strike en Robin praten met de dochters van Wilma Bayliss Maya, Eden en Porschia.Zij vertellen dat haar tante Carmen schoonmaakte ipv hun moeder. En dat die een briefje aantrof met de tekst: Laat mijn vrouw met rust kutwijf of ik zorg dat je langzaam en pijnlijk in de hel komt. Wilma wilde scheiden van haar man omdat hij een verhouding had met een blanke vrouw die hem er van beschuldigde dat ze hem verkracht had nadat hij het uit wilde maken, hij kreeg 5 jaar gevangenis. Wilma kon de advocaat niet betalen en Margot wilde haar helpen met geld om de feministische advocaat te betalen… Ze vertellen ook dat Carl Oakden over Strike en Robin wil schrijven. Strike zegt dat hij bang is dat de zaak nooit wordt opgelost en dus heeft Oakden geen boek.

Oakden, Strike en Robin hebben afgesproken in een bar van een chique hotel, waar ze ruzie krijgen en in plaats van Oakden Robin neerslaat, vlak om de hoek wordt het nieuwe album van zijn vader Jonny Rokeby gepresenteerd en het was de bedoeling dat hij daar op de foto zou komen met de andere kinderen van zijn vader. Maar Strike doet het niet want hij heeft zichzelf altijd beschouwd als een ongelukje zoals zijn vader het omschreef.

Robin is op bezoek bij Nico ‘Mucky’ Ricci in het verpleeghuis en heet met pruik op en zwaar opgemaakt zodat haar door Strike beschadigde blauwe ogen niet te zien zijn Vanessa Jones. Dan volgt een bloedstollende scene wanneer heel toevallig en ongelukkig Ricci’s zoon Luca de kamer binnenkomt waar Robin Ricci probeert uit te horen over wat er met Margot Bamborough is gebeurd. Hij was op het kerstfeest op de dokterspraktijk. Geraffineerd weet Robin hem de kamer uit te praten en verlaat samen met hem het verpleeghuis.

Een andere mogelijke moordenaar is Steve Douthwaite. Strik heeft hem gevonden in Skegness. Hij heet nu Steve Diamond. Hij runt een bed en breakfast met zijn vrouw Donna. Kort erop praat Strike met seriemoordenaar Creed in Broadmoor. Hij geeft aanwijzingen waar hij het lichaam van Louise Tucker heeft gedropt: in de put van het voormalige Archer Hotel waar nu een kwekerij op staat.

Hoewel Anna en Kim vragen om te stoppen met de zaak-Bamborough blijven Strike en Robin onvermoeid doorgaan. De eerste strohalm vinden ze bij Samhaim met zijn slepend loopje en zijn moeder Deborah Athorn. Ze waren goed bevriend met maatschappelijk werkster Clare die hen in haar macht had. Maar een doos met chocoladekoekjes biedt de oplossing van de zaak.

Kwaad bloed is een meeslepend boek, had wel iets korter gekund. Soms kabbelt het door, maar vaker bevat het boek gelukkig onverwachte ontmoetingen die tot de volgende ontknoping leiden. De zaak wordt langzaam opgebouwd en eindigt tegen het einde van de 1051 pagina’s in een climax met een onverwacht slot. Aanrader voor zeven lange winteravonden. Op zijn minst verzekerd van 25 leesuren.

Robert Galbraith – Kwaad bloed (Troubled Blood, vertaald uit het Engels door Sabine Mutsaers en Mireille Vroege, originele uitgave Little Brown UK september 2020), uitgeverij Boekerij, 1051 pagina’s, ISBN 978 90 225 9195 6, (alt 0128) 24,99

 

 

Robert Galbraith / JK Rowling
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2020 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters