Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Negen - Stefan Ahnhem

Orgaantransplantatie tot in de finesses uitgevoerd

Moorden met een ultiem doel

De proloog in het boek begint met een brief die warrelt in de lucht, met bloed geschreven in een gevangeniswagen door Khaled Shawabkeh en naar buiten gegooid, gevonden door Saladin Hazaymeh, die de brief vond tussen de takken van een boom, door een bloedprop die in zijn longen omhoogkwam leefde hij daar niet meer. Een jaar later vond zijn nichtje Maria de brief in zijn huis en frankeerde stuurde hem naar Aïsha Shahin.

In deel I van 16-19 december 20,09 denkt Sofie Leander dat ze voor haar zwangerschap behandeld wordt in het ziekenhuis, maar ze krijgt een rugprik en wordt met een ambulance naar een onbekend adres gebracht tot ze op een metalen tafels ligt met allerlei scalpels, scharen en tangen. Ze wist waarom ze was afgevoerd en wat haar te wachten stond… Later blijkt dat haar nier eruit is gehaald door de Israëlische patholoog Gidon Hass of Gidon Ezra Hass, notabene haar eigen man. Hij is op de foto gezien met de vermiste Zweedse minister Grimas bij de Israëlische ambassadeur Fischer en zijn zoon Adam.

Fabian moet met zijn chef Herman Edelman bij de Säpo komen vanwege de verdwijning van minister van Justitie Carl-Erik Grimås, Zijn zoon Theodor zorgt voor zusje Matilda, zijn vrouw Sonja heeft het te druk met schilderen. Zijn chef zegt dat Fabian het onderzoek moet leiden naar het verdwijnen van de minister. Maar hij weet niet waar te beginnen.

Dan ontdekken ze in een verlaten flat de kleding van de minister, een hoed en een telefoon plus aktentas. En achterhalen ze de bewaker Joakim Holberg van het overheidsgebouw en kantoor van Grimås die overweldigd is door de moordenaar die zijn uniform heeft aangetrokken. Holberg blijkt in bad te liggen met een hondenriem om zijn nek. Vervolgens bekijken ze de beelden van het parlementsgebouw waarin de minister is verdwenen en vinden hem, dood. Zonder oogbollen. Het lijkt er dop dat de dader daarop uit was: De dader heeft vermoedelijk een plek gevonden om te wonen: in de flat van de dochter van zijn therapeut. Dan vinden ze daar de oogbollen van Grimas en een ander slachtoffer Adam Fischer, zoon van een Israëlische ambassadeur. Ook hij is ontvoerd. De vermeende dader zou Ossian Kremph zijn, ook wel de kannibaal genoemd. Hij weet te ontsnappen. Vier politiemensen onder wie Fabian en Malin achtervolgen hem tot in de metro, waar collega Tobias hem tot vijftien meter in het donker heeft neergeschoten. Als hij teruggebracht wordt naar de flat waar hij mogelijk minister Grimas heeft gedood, pleegt Ossian zelfmoord door zich naar beneden te storten.

In deel II van 19 tot 24 december is Dunja Hougaard ondertussen op haar manier bezig met de moord op Karen Neuman (Karen is met een bijl bewerkt in haar buik zo lijkt het, een grote ravage), haar man Aksel wordt ervan verdacht. Terwijl Dunja Hougaard na de persconferentie met Kim Sleizner, gebeld wordt door rechercheur Kippan in Helsingborg, die achter het spoor is gekomen van Aksel Neuman, wellicht is zijn auto in het water beland. De dader Benny Willumsen zou zich in de buurt van de veerboot tussen Helsingør en Helsingborg bevinden, het is een race tegen de klok. Wat Dunja niet weet is dat Benny vastgebonden op een bed ligt.

De auteur

Stefan Ahnhem (Stockholm, 1966) is een van de meest succesvolle nieuwe Scandinavische misdaadauteurs. Negen is het tweede deel uit de Fabian Risk-reeks met Fabian Risk in de hoofdrol. Zonder gezicht is het debuut van Ahnhem, een scenarioschrijver met twee decennia ervaring. Die furore maakte met de Wallander- en Iren Huss-reeks. Ahnhem heeft een filmische stijl. Door de verrassende plotwendingen van zijn Nordic noir word je steeds op het verkeerde been gezet. De opvolger van dit boek is 18 graden onder nul verschenen, het derde deel in de Fabian Risk-serie.

Terwijl Fabian en collega Malin een vrouw volgen in de bus die ze op foto’s van Ossian Kremph hebben gezien, wordt hij gebeld door pathologe Hillevi Stubbs. Zij heeft het pand gevonden waar het volgende slachtoffer na de minister, Adam Fischer, ligt. Zonder ogen en met een gat in de borstholte want zijn hart is eruit gehaald. De zelfmoord van Ossian leidt ertoe dat het whiteboard is verwijderd in de kamer van het rechercheteam (‘iemand heeft hier alles opgeruimd in het weekend’). De zaak opgelost beweert chef Edelman en als Fabian hem vraagt waarover hij sprak met de minister op de ochtend van de moord zegt deze dat het over wissewasjes ging. Fabian gelooft hem niet en denkt dat hij keihard liegt in zijn gezicht. Daarvoor vertelde hij hem over Semira Ackerman, de vrouw die ze volgden in de bus omdat ze op een foto stond waarop de ogen waren uitgesneden. Ze dreef dood in het water vlak bij een pontje in de ijsscholven. Fabian is ’s nachts in de sloopflat, waarmee hij zich toegang verschafte tot het appartement van Ossian, geweest en zag daar een teil met brak water. Hij denkt dat Semira daarin vermoord is. Er moet dus nog een dader zijn. Edelman zegt dat hij overwerkt is. Fabian wil een vrijbrief dat hij zijn werk af kan maken en dwingt Edelman daartoe. Zijn collega Malin heeft in haar ziekenhuisbed ontdekt dat de werkster in het ziekenhuis Aïsha Shahin de werkelijke dader is, ze is vermomd als schoonmaakster. Dan ontvoert Aïsha haar en verstopt haar. Wanneer Fabian Aïsha arresteert wil ze vertellen waar Sofie Leander werkelijk is, op dezelfde plek dezelfde hal waar Hillevi Stubbs onderzoek deed, maar in een andere ruimte dan gedacht. Als ze haar vinden is Sofie bewusteloos en uit haar buik is een nier gehaald, waarom ze had juist gevraagd. Net als het orgaan bij de minister en Adam Fischer. Deze organen komen uit Israël uit de buik van Aisha’s vriend Efraïm. Ze heeft zijn lichaam teruggevonden in het Midden-Oosten. Hij ligt naast een aantal Arabieren, en haar broers, als nummer negen. Dan blijkt dat Aïsha stuivertje heeft gewisseld met Sofie, zij ligt dood met een prik (spuit) maar vermomd als Aïsha in de ambulance ligt, maar weet zich onderweg te bevrijden. De broeders liggen nu verdoofd in de ambulance. Dan heeft Aïsha nog wraak genomen op Diego Arcas en haalt zijn rechter oog weg. Nu heeft ze alle lichaamsdelen van haar geliefde Efraïm compleet. Zijn buik was compleet leeggehaald, zijn oogkassen leeg.

Ondertussen heeft Dunja een verlaten plek gevonden in een gebouw waarin ze vermoedt dat Benny Willlumsen, mogelijke moordenaar van Karen Neuman zou zijn. Met Klippan en Molander van bureau Helsingborg denken ze dat Willumsen in de auto van Aksel Neuman (of hij zelf) rijdt en met de veerboot uit Helsingør gekomen is. Ze bevindt zich wel op Zweeds terrein, wat eigenlijk niet is toegestaan. Terug in haar appartement blijkt dat Willumsen haar telefoonlijn heeft doorgesneden, binnen is gekomen en haar wil verdrinken in de badkuip, wat niet lukt. Dan verstopt ze zich voor hem in een kast waarin breispullen liggen dus ook breinaalden. Als hij ontdekt waar ze zit steekt ze hem met een breinaald in de borst en op andere plekken zodat hij dood is. Van gerechtsarts Oscar Pedersen hoort ze het moordmotief waarom Karen Neuman en Katja Skov waren vermoord. Bij de eerste ontbrak een nier en bij de tweede een long. Haar collega’s Hesk en Richter die jaloers zijn op Dunja, omdat zij nu de leiding heeft van het onderzoek geloven niet dat er nog een dader is, nu Willumsen dood is. Het lijkt wel of zij en Fabian op hetzelfde spoor zitten.

De epiloog beslaat de periode 22 december 2009-14 april 2010, waarin Dunja Hougaard van zins is overplaatsing naar een andere afdeling te vragen om van haar hoofd, de handtastelijke Kim Sleizner af te zijn. Haar partner Carsten die overspel heeft gepleegd, ontdekt Dunja in zijn hotelkamer in Stockholm, komt met een bos bloemen thuis en merkt dat Dunja een ander slot heeft gemaakt op de flat. Haar nummer is afgesloten. Fabian heeft zijn vermiste collega Malin Rehnberg bevrijd uit een gebouw bij de Israëlische ambassade, waar bij een schietpartij twee collega’s, Tomas en Jarmo, omkomen… De werkelijke moordenaar is gevlucht. Fabian heeft daarbij twee liter bloed verloren, Malin heeft de alarmcentrale gebeld voor een ambulance voor Fabian, maar is daarna zelf aan de beurt. Ze krijgt een keizersnede en schenkt het leven aan een meisje en een jongetje. Aiïha is zonder problemen terug in het ongecontroleerde deel van de Westbank en heeft alle organen bij zich die uit het lichaam van Efraïmzijn ontvreemd. Ze stopt ze weer terug in zijn lichaam zodat hij weer ‘compleet’ is. Ze geeft hem de hoornvliezen voor zijn linker en rechteroog, zodat hij haar weer kan zien. Plaatst zijn long onder zijn rechterribben, zodat ze zijn warme adem kan voelen voelen en de lever en de nieren die hun liefde zuiver houden. Dan neemt ze een pil en pleegt zelfmoord naast zijn lichaam. Ze kijkt omhoog naar de sterren die deze nacht extra schitteren.

Stefan Ahnhem – Negen (verschenen als Den nionde graven in 2015 bij Bokförlaget Forum), vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga, 480 pagina’s, ISBN 978 90 263 3822 9, € 9,95, Ambo/Anthos, oktober 2015

Stefan Ahnhem
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2021 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters