Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


De anderen - Sarah Blau

Drie van vier bewust kinderloze vrouwen komen om, door moord en zelfmoord

Wie is de dader?

Net als bij C. J Tudor luidt de titel van het boek van Sarah Blau De anderen, ‘de anderen’ slaat op de ‘andere vrouwen’, want de 41-jarige Sheila is net als een stel andere vrouwen uit feministische wetenschappelijke hoek bewust kinderloos gebleven en geen moeder geworden.

Ze hoort het nieuws dat dr. Dina Kaminer vermoord is aangetroffen met een pop aan haar vastgeplakt. Ze weet dat ze vast door de politie betrokken wordt bij de moord, want twintig jaar geleden verkeerde ze in haar vriendinnenkring. Ook Roniet Akiva, de derde poot in het web, is een vriendin. De vierde is Naäma. Toevallig is Sheila na lange tijd bij Dina op bezoek geweest om zeven uur ’s avonds, terwijl op dezelfde avond drie uur later werd vermoord.

De jonge rechercheur Mischa verhoort haar, niet wetende dat ze inderdaad die avond bij Dina is geweest. Hij stond op het punt haar te arresteren tenzij ze een goed verhaal had. Ze was die avond boos op Dina omdat ze denigrerend praatte over het Bijbel Museum waar ze rondleidster is. Ze zoekt daarna troost bij haar collega Eli de boekhouder, een rustgevend persoon. Maar ook Efraïm, de directeur probeert haar te steunen bij het verlies van haar vriendin.

De vriendinnen hadden een rolverdeling: Dina was de profetes Mirjam, de oudere zus met haar tamboerijn, Roniet was Liliet, de behaagzieke eerste vrouw van Adam. Naama is Michal, de vrouw van koning David en Sheila was het heksje, maar had zich verkleed als dodenbezweerster. Ze gaat uit eten met Roniet Akiva, die haar van alles en nog wat verwijt. Roniet declameert een versje dat vertelt wie de vier vriendinnen waren:

Vier meisjes speelden met poppen

Maar wat een ongeluk, eentje ging er stuk

Drie meisjes speelden met poppen

Maar o. wat een strop, eentje viel op haar kop

Twee meisjes speelden met poppen

Maar ach, wat een spijt, eentje raakte kwijt

Toen was er nog maar één, eenzaam en alleen

Ondanks de verwijten gaat ze toch naar Roniets verjaarsdagsfeestje, maar vraagt Eli of hij met haar meegaat. Die blijkt die avond grotendeels om te gaan met Roniet. Ze krijgt op het feestje een dreun op de neus van Ari, het zoontje van Talioengar en Neria Grosman, een vroeger vriendje van Sheila. Ze ziet de roodharige dochter van Naama. Gali. Als ze weggaat fluistert Roniet haar toe: ‘De laatste verjaardag.’ Wist ze dat ze vermoord zou worden? Is het een wraak op vrouwen die geen kinderen wilden? Gali is rondleidster in het Erets Jisraël Museum (hetzelfde doet Sheila in het Bijbel Museum).

Roniet wordt diezelfde nanacht vermoord, naakt vastgebonden in een stoel van Ikea, met een pop die in haar haar mond gestoken was alsof ze het kind uitbraakte. Eerst verdenkt de politie Sheila van de moord maar dan zien ze wel dat ze de enige overgeblevene is van de vier vriendinnen. Als ze vragen stelt aan Talioengar en Neria Grosman in huis waar ze niet erg welkom is gaat ze naar het huis van Naama’s dochter Gali. Eerst probeert Naama’s teruggekomen man Avihoe haar de toegang te ontzeggen maar Gali neemt haar snel de kamer in. Ze vraagt haar met een camera in de hand of ze haar moeder vermoord heeft. Dan schrikt Sheila ervan en Gali zegt dat het een grapje was. Ze wil vastleggen wat er destijds gebeurd is.

De auteur

Sarah Blau (Bnei-Brak, Israël, 1973) is auteur en toneelschrijver. Ze ontving de Prijs van de Minister-President voor Hebreeuwse literatuur in 2015 en de Prijs van Verdienste voor Alumni van de Bar-Ilan Universiteit 2017 als erkenning voor haar bijdrage aan de verrijking van de cultuur in Israël en haar activiteiten op het gebied van de literatuur.

 

Micha laat weten dat ze niet langer verdacht is. Dan hoort Sheila op het politiebureau van rechercheur Debby dat Micha helemaal niet in dienst is bij de politie. Hij vertelt haar daarna dat hij vrijwilliger is omdat zijn oom districtscommandant is. Dan komt Sheila erachter dat niet alleen Naäma Malchin kinderen wilde: de tweeling, Gali en Talja van 2 ½ jaar. Van wie ze zich wilde ontdoen voordat ze zich ophing aan de bijbelse riemen van haar man Akiva. Maar dat ook Dina zwanger was toen ze werd vermoord en dat Roniet zwangerschapsbehandelingen kreeg om in verwachting te raken. Ze heeft al een idee wie achter de moorden zit. Ontknoping ervan kan haar het leven kosten… Dan is natuurlijk de vraag of de vrouwen werden vermoord omdat ze zeiden dat ze kinderloos wilden blijven of omdat ze hun kinderwens wilden verborgen? En waarom werd Sheila als enige gespaard hoewel ze aan het eind van het verhaal een groot risico loopt als ze de naam van de moordenaar wil onthullen.

Sarah Blau – De anderen (in Israël in 2018 verschenen als Haächerot bij Kinneret, Zmora-Bitan, Dvir), vertaald uit het Hebreeuws door Hilde Pach, ISBN 978 90 445 4424 4, De Geus, € 20,00, november 2020

 

Sarah Blau
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2021 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters