Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Bevroren goud - Cilla & Rolf Börjlind

Spanning in de bergen van Noord-Zweden

Gecompliceerde thriller over verdwenen containers en 45 kilo goud

Twintig jaar geleden wordt politieman Arne Rönning geconfronteerd met een ontvoeringszaak, waarbij directeur Fredrik Kaldma is ontvoerd en de ontvoerders eisen 5 miljoen, de man wordt nooit gevonden. Olivia is dan 12 jaar en zit in zijn kantoor. Ze wilde niet naar school want ze had hoofdpijn. Er is nu in de bergen in het noorden van Zweden een lichaam gevonden van iemand die ongeveer 20 jaar geleden is neergeschoten bij een rendierherdershut. Olivia werkt inmiddels ook bij de politie en gaat op onderzoek uit. Eerst stort de helikopter neer die haar daar moet brengen, Piloot Pekka is zwaargewond maar overleeft het te nauwer nood. Olivia gaat zelf op pad en wordt dan neergeschoten bij de vindplek, een man komt om. Het blijkt drugshandelaar Roger Hansson van wie vermoed wordt dat hij een affaire heeft met Kaldma’s vrouw, actrice Anette Bostam. En de vrouw vlucht nadat ze Olivia heeft neergeschoten. De kogel raakt Olivia in de borstkas en gaat rakelings langs haar aorta. Ze belandt in een ziekenhuis in Stockholm en de kogel wordt eruit gehaald. Arnes vroegere bazin Mette heeft zich ervoor ingespannen dat Olivia gevonden wordt in Noord-Zweden. Ze belt de vroegere politieman Tom Stilton in Thailand. Hij vliegt meteen van Bangkok naar Stockholm van plan om Olivia te bezoeken. Olivia’s vriend Lukas met wie ze net terug was uit Mexico voor vakantie, durft het niet aan om naar het ziekenhuis te gaan en Olivia. Hij is psychisch niet erg stabiel en werkt als kunstenaar. Als Olivia uit het ziekenhuis komt vraagt haar baas Klas Hjärne of zij de leiding van het onderzoek op zich neemt van het gevonden lijk. En die van de door haar vermoorde man. 

De auteurs

Cilla Börjlind (Sollentuna, 1961) en Rolf Börjlind (Skåne län, 1943) noemt men de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun tientallen crimeseries en films worden gekenmerkt door sterke plots en charismatische personages die worstelen met herkenbare conflicten. Hun inmiddels zesdelige thrillerserie over Olivia Ronning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen.   

Er lopen twee verhaallijnen door het boek. De eerste is dat een Spaanse klokkenluider vertelt dat een Spaans bedrijf voor de kust van Bajul in Gambia zestien containers heeft geloosd met kernafval. Dat vertelt Pedro Suárez aan Frederik Kaldma. Op 13 november valt hij dood neer vanaf een appartement in Spanje. Enkele dagen verdwijnt Kalma en wordt neergeschoten in de Noord-Zweedse bergen. Tom Stilton gaat met Abbas naar Gambia en na 28 meter te hebben gedoken vindt hij de containers bij St. Joseph Island.

Het andere verhaal is dat 9 Noorse verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog onder leiding van de Samische grootvader van Kalma Juhan Ruong de grens over worden gebracht. In hun bezit is 45 kilo goud om de kosten van het verzet te financieren. Wanneer Olivia op zoek is naar het goud in de Bergen wordt ze opnieuw met een vuurwapen bedreigd. Ze is voor de tweede keer naar het gebied gevlogen met helikopterpiloot Pekka na haar gesprek met Kaldma’s grootmoeder Nanna Ruong die in haar caravan bij het meer vist naar rode forel. Er volgt een onverwachte ontknoping waarbij blijkt dat het concern waar Kaldma werkte bij zijn peetvader, zeer betrokken is bij deze zaak. Ook tot verbijstering van Sven Bergh, het vaste contact van Olivia bij het bedrijf.

Twee knap in elkaar gezette plots in een boek zorgen ervoor dat de lezer zich geen tel verveelt. De ervaren scenarioschrijvers beschrijven hun hoofdpersonen zo filmisch dat je elk beeld ook voor je ziet.

Kees de Bakker

Cilla & Rolf Börjlind – Bevroren goud  
(oorspronkelijk verschenen als Fruset guld, 1 juli  2020 Norstedts Forlagsgrupp, Stockholm)
vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree. - 368 pagina's - A.W. Bruna, september 2020, € 20,99 

  
 

Cilla & Rolf Börjlind Cilla & Rolf Börjlind
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2020 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters