Lieke Marsman wint Eline van Haarenprijs

Dichteres Lieke Marsman heeft de Eline van Haarenprijs 2023 voor de beste dichteres onder 35 jaar, gewonnen met de bundel In mijn mand, verschenen bij uitgeverij Pluim. Dat heeft juryvoorzitter Margriet Brandsma zondagmiddag 10 december bekend gemaakt in de Lounge van Hotel Merlet in Schoorl. Eerder was Lieke Marsman in 2013 genomineerd voor de Eline van Haarenprijs met de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, in 2010 verschenen bij Van Oorschot.

De andere genomineerde dichteressen zijn Iduna Paalman met de bundel De grom uit de hond halen (uitgeverij Querido) en Lilian Zielstra met de bundel Mijn dochter draagt een steen (uitgeverij Passage). Lieke Marsman wint daarmee een geldprijs van 1250 euro, beschikbaar gesteld door uitgeverij Conserve, die dit jaar veertig jaar bestaat, en een beeld van Aris de Bakker. Eerdere winnaars waren Ria Bremer in 1988, Mischa de Vreede in 1993, Nel Dahlberg in 1998, Ester Naomi Perquin in 2008, Kira Wuck in 2013 en Mieke van Zonneveld in 2018. De jury van de Eline van Haarenprijs bestaat uit Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard. De prijs is vernoemd naar Eline van Haaren die in februari 1983 overleed aan de ziekte van Non-Hodgkin. Haar postume bundel Leef de dag verscheen in december 1983, werd samengesteld door Aris de Bakker en was de eerste uitgave van uitgeverij Conserve.

In het juryrapport staat te lezen: ‘Al deze bundels zouden wat ons betreft in aanmerking komen voor de Eline van Haarenprijs 2023, maar onze opdracht was om een winnaar aan te wijzen. En dan valt onze keus op Lieke Marsman met In mijn mand. Ouderwets goed, dit is wat wij van poëzie verwachten, het zijn maar een paar van de opmerkingen die gemaakt werden toen we haar werk bespraken. Een imponerende bundel die daarom de Eline van Haarenprijs 2023 meer dan waardig is. Een bundel vanwege de originele beelden die ze gebruikt en de aansprekende associaties in haar gedichten. ‘Elk gedicht is goed,’ merkte een jurylid op. ‘Een gedicht uit de bundel verdient een aparte vermelding: “Spelen” waarin Marsman op prachtige, en ook weer op een heel originele manier een verhaal vertelt over emancipatie,’ aldus het juryrapport.

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Lieke Marsman - foto Merlijn Doomernik
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters