Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Zonder gezicht - Robert Bryndza

Aangename kennismaking met detective Kate Marshall

Copycat doet vier moorden na van ‘de Kannibaal van Nine Elms’

De liefhebbers van de zes Erika Foster-thrillers moeten het nu doen met een nieuwe heldin van schrijver Robert Bryndza. Het is even wennen, maar wennen gaat heel snel bij deze auteur die net zo toegankelijk schrijft als A.J. Arlidge. Wie Bryndza’s eersteling Het meisje in het ijs heeft gelezen weet dat deze auteur je direct weet te boeien.

Kate Marshall begon als rechercheur bij de Metropolitan Police in Londen, maar dat is zestien jaar geleden en nu doceert ze criminologie aan een universiteit. Met haar assistent Tristan ontdekt ze dat een copycat die zich ‘een Fan’ noemt de vier moorden nadoet van de Kannibaal van Nine Elms nadoet. De bijnaam voor Peter Conway, inspecteur bij de politie en baas van Kate. Ze had zelfs kort een verhouding met hem, totdat hij haar bijna vermoordde als zijn vijfde slachtoffer. Kate kon ternauwernood ontsnappen en heeft afscheid genomen van het politievak. En kort nadat ze voor het eerst haar college opende met de vier Conway-moorden wordt ze door een collega op de universiteit geraadpleegd. Het is patholoog Alan Hexham. Het eerste slachtoffer is Emma Newman. Ze wordt gevonden op een autokerkhof. Op zo’n locatie werd ook Shelley Norris gevonden, het eerste slachtoffer in 1993 van Peter Conway op Autosloperij Nine Elms in Londen.

De auteur

Hoewel zijn naam anders doet vermoeden is de auteur Robert Bryndza (1979) is op en top Brit maar woont nu met zijn man in Slowakije. Zijn hoofdpersoon in de Erika Foster-reeks komt daarentegen wel uit Slowakije. De zes titels in deze reeks werden direct goed ontvangen en wereldwijde sellers, te beginnen met Het meisje in het ijs. Het laatstverschenen, zesde deel in de serie is Doodsgeheim.

Hoewel Kate afscheid heeft genomen van het politievak en een rustiger bestaan heeft als docent criminologie op de universiteit lijkt het idee van patholoog Alan Hexham om als privédetective te gaan werken haar wel aantrekkelijk. Dat doet ze samen met haar assistent Tristan Harper, o.a. door op zoek te gaan naar de vermiste Caitlyn Murray.

Door de spanning van het politiewerk raakte Kate verslaafd aan alcohol en is inmiddels al zes jaar bezig om er vanaf te komen als actief lid van AA-bijeenkomsten. Kate is ook de moeder van de veertienjarige Jake, ongelukje van haar korte relatie met Peter Conway. Zij en Jake belanden aan het eind van het boek in de handen van de inmiddels ontsnapte Peter Conway en zijn Fan Joseph Castle-Meads. Curieus detail: Hij blijkt de zoon van een welgestelde familie, vader is de Queen’s Cancel, de openbare aanklager (bij het proces-Conway) en moeder erfgenaam van een vermogend familiebedrijf CM Logistics. Dat verklaart dat het makkelijk was voor Joseph om Peter met een helikopter te bevrijden uit de zwaar bewaakte Great Barwellgevangenis.

Een inmiddels al snel gelouterd auteur als Robert Bryndza weet hoe hij een spannende plot in elkaar moet zetten. Een extra grote uitdaging als je een nieuwe hoofdpersoon introduceert met de kans dat de vaste lezers van Erika Foster afhaken. Bryndza slaagt er al snel in om van Kate een mens van vlees en bloed te maken. De bloedstollende finale is overtuigend geschreven. En doet reikhalzend uitzien naar het tweede deel rond Kate Marshall en haar jonge assistent Tristan Harper. Of ze daarbij haar zoon Jake in de luwte kan houden zullen we wel zien.

Kees de Bakker

Robert Bryndza – Zonder gezicht – Een Kate-Marshall-thriller vertaald door Willeke Lempens. - 400 pagina's - De Boekerij (Oorspronkelijke titel Nine Elms, Little Brown Book Group) , ISBN 978 90 225 88819 € 19,99

 

 

 

Robert Bryndza
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2020 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters