Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Het meisje onder de boom - Sara Blædel

Vondst scholiere Susan leidt tot een andere zaak

Bevriende politievrouw Louise en journaliste Camilla zoeken beiden vermiste Trine en Nina

De in 1995 vermiste scholiere Susan Dahlgaard wordt gevonden en de ontdekking van haar lichaam leidt tot de verdrinking van de toenmalige scholiere Pia (vermoedelijk zelfmoord) en vermissing van de twee andere schoolvriendinnen Trine en Nina. Susans lichaam lag onder een boom, die de toegang tot de rotsspleet waar ze lag, blokkeerde.

Als het verhaal begint, zit politievrouw Louise Strick nog in Thailand, want ze heeft een sabbatical van een half jaar als hoofdinspecteur bij de politie en is tijdens haar wereldreis in Zuid-Amerika, Afrika en India geweest. Daar wordt ze gebeld door haar vader dat haar broer Mikkel zelfmoord heeft geprobeerd te plegen. Met uitlaatgas in een garage, wat op tijd ontdekt werd door haar moeder. Nu ligt Mikkel in het ziekenhuis, het was kantje boord. Louise vliegt met spoed naar Denemarken terug. Mikkel deed een zelfmoordpoging omdat zijn vrouw Trine voor de tweede keer haar gezin met twee kinderen in de steek liet. Dan blijkt dat ze verdwenen is en niemand weet waar ze gebleven is.

Journaliste Camilla Lind doet voor de krant deze cold case-zaak. Kort na de vondst van het lichaam van Susan, die in 1995 op haar school zat. Ze wordt gevonden in een rotsspleet op het eiland Bornholm waar de school was voor een werkweek. Ze wilde aan haar klasgenoot Trine vragen wat zij er nog van weet, maar treft in plaats van Trine haar vriendin Louise in haar huis net terug uit Thailand.

Camillla zoekt verder bij Pia die net als Trine op school heeft gezeten met Susan, maar Pia blijkt exact dezelfde ochtend in zee verdronken te zijn. Louise vindt tussen Trines spullen een foto waarop Pia, Camilla en Trine met Susan staan tijdens de schoolreis, waarop Susan verdween in 1995. Het is inmiddels 24 jaar geleden (het oorspronkelijke boek verscheen in Denemarken in 2019).

Inmiddels heeft Louise gehoord dat Mikkel is overgebracht naar een psychiatrische kliniek, vanwaar de politie hem ophaalt voor verhoor. Het blijkt dat zijn schoonmoeder Liselotte Madsen, net overgekomen uit Spanje, Mikkel verdacht heeft gemaakt. Louise vertelt oud-collega Nymand dat Trine is verdwenen en dat dat de tweede keer is waar haar broer part noch deel aan heeft. De politie heeft inmiddels zijn huis en dat van Trine onderzocht en haar portemonnee gevonden. De kinderen van Trine en Mikkel Kirstine en Malte zijn voorlopig bij Mikkels ouders

Louise praat met Liselotte Madsen en nodigt haar uit om bij haar ouders te komen eten en zo haar kleinkinderen weer terug te zien als oma. Misschien hoopt ze dat Liselotte de verdenking bij de politie intrekt. Louise is zelf nog niet aan de slag gegaan als chef van de moordbrigade. Maar de bevriende patholoog Flemming pleit ervoor dat ze zelf het onderzoek gaat leiden.

Camilla vliegt naar Bornholm om de zaak wat er gebeurd is vanuit de jeugdherberg te onderzoeken.

Daarvoor heeft ze op de school van Susan gesproken met leraar Steffen Dybvad. Hij tast ook in het duister wat er gebeurd is. Had het daarvoor te druk met zijn verhouding met leidster Lena die de boel in de gaten moest houden. Camilla heeft met drie jongens gesproken op Bornholm: Tonny Nielsen, Daniël en Finn Kofoed (Skipper). De vierde Thomas Krogh (bijgenaamd de Lange) is al overleden. Vraag is of Susan zelf alleen op de fiets weggegaan is, zonder de andere vriendinnen of dat de vier meisjes Susan, Pia, Trine en Nina gezamenlijk naar het oude vervallen huis zijn gegaan om de jongens te ontmoeten (wat vermoedelijk niet door is gegaan want de jongens kregen een auto-ongeluk diezelfde avond). Na haar terugkomst hoopt Camilla dat Nina nu gaat vertellen wat er werkelijk gebeurd is, zeker omdat Susan dood is gevonden, Pia verdronken is in zee en Trine verdwenen. De enige die het na kan vertellen is Nina. Kort erop blijkt dat ook zij spoorloos is.

Wie weet zal Mona praten. Zij was ook in de jeugdherberg op de avond dat Susan verdween en belandde onder de boom in de grotspleet overwoekerd met insecten. Mona is sindsdien psychisch van de kaart maar kan meer vertellen hoopt men. Haar begeleidster is schoolpsycholoog Gertrud. Zou zij weten of Mona de twee jonge vrouwen verborgen houdt of zijn ze echt verdwenen? En welke rol hebben de enveloppen met daarin dode insecten gespeeld die iemand naar Trine, Pia en Nina heeft gestuurd?

De auteur

Sara Blædel (Kopenhagen, 1964) is een Deense bestsellerauteur. Er zijn wereldwijd 4,5 miljoen boeken van haar verkocht. De vijf in het Nederlands verschenen Louise Strick-delen zijn behalve de nieuwste Het meisje onder de boom (verschenen bij The House of Books): Chatprinses, De vergeten zusjes, Het dodenspoor en De verdwenen Deense (alle vier verschenen bij De Geus).

Blædel richtte in 1993 de uitgeverij Sara B op, in 1995 begon ze te werken als journalist. Ze werd in Denemarken al vier keer tot auteur van het jaar benoemd. Ze woonde een tijdje in New York, maar brengt nu haar tijd grotendeels door in Kopenhagen.

Sara Blædel – Het meisje onder de boom (als Pigen under træet, verschenen bij JP/Politikens Forlag) vertaald uit het Deens door Femke Muller en Maaike van Hassel, The House of Books, 319 pagina’s, € 17,50

Sara Blædel
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2020 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters