Literaire Wandeling in Groet voor achtste keer

Zondag 14 en 28 juli, 4 en 18 augustus 11.00 uur vanaf camping Eldorado, Groet

Voor de achtste keer wordt de literaire wandeling door Groet geprolongeerd als vast onderdeel van het cultureel programma Eldorado Zomerpodium 2024. De literaire wandeling door Groet wordt gehouden op zondagen 14 en 28 juli en 14 en 28 augustus onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve. De wandeling begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 25 per persoon.

De wandeling is eigenlijk bijna gratis, want iedere deelnemer mag daarnaast en liefst vooraf – een keuze maken uit een boek van 20 euro in de Hier…-serie zoals Hier begint de victorie – Schrijvers over Alkmaar – Van Bosboom-Toussaint tot Zwagerman, Hier ligt Hemelrijk – Kunstenaars en schrijvers begraven in Bergen – Van Adriaan Roland Holst tot Lucebert – Van Charley Toorop tot Simeon ten Holt door Bob Polak en Hier is het paradijs niet verloren – Schrijvers over Bergen aan Zee – Van Gorter tot Van Dis over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis. Ook kan men kiezen voor de biografie Onder wuivende palmen – Bill Buysman’s 50-jarige Kilima Hawaiians-story, een loopbaan die in 1934 begon of de dichtbundel Golfslag – Gedichten van Bergen naar Camperduin van de onlangs overleden dichter Theo Olthuis. Aanmelding kan via info@conserve.nl of via 072-509 3693 (of appnummer 06-20821818).

Wie wil kan aansluitend in groepsverband mee gaan lunchen in restaurant De Bokkesprong in Groet onder de tafel in het tuinterras. De eerste literaire wandeling door Groet werd in 2015 gehouden, dit is het achtste jaar (onderbroken door corona in 2020 en 2021). Artistiek leider van het jaarlijkse Eldorado Zomerpodium 2024 is singer-songwriter Bert van Baar, die als we geluk hebben het gezelschap uitzwaait met zijn lied Het Noordhollands landschap.

Achtergrond

Meer over de achtergrond: de natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal ‘Teun de Jager’ dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl. Eindelijk komt na veel inspanningen van de uitgever en de historische werkgroep beeld Teun de Jager het romantische en robuuste beeld van Teun aan de voet van het Klimduin in Schoorl in het voorjaar van 2025, gemaakt door Guust Persoon.

Niet in Groet, maar in Schoorl werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl. Hanny Alders uit Schoorl publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis dat leidde tot een verkoop van een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. J. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl vlak tegenover waar vroeger de Rabobank gevestigd was.

Het Witte Huis’

In Groet staat ‘het Witte Huis’ van de architecten van het Nieuwe Bouwen, Karsten en Merkelbach. Het werd gebouwd in 1934 in opdracht van Tjalling Dijkstra, destijds directeur van de Groene Amsterdammer. Het huis werd veelvuldig bezocht door Charley Toorop, Adriaan Roland Holst en tal van anderen. In de oorlog was het een gewilde schuilplaats van het verzet. Jan en Kees Brusse vluchtten weg toen gemotoriseerde Moffen eraan kwamen. Via de Wagenmakersweg renden ze naar het kleine klimduin, bleven daarboven de hele nacht in de duinen slapen tot ze de volgende dag ontdekten dat de Duitsers voor het klimduin een oefenschietterrein hadden. Dat vertelde acteur Kees Brusse toen hij een keer op bezoek was bij de uitgever. In ‘Het Witte Huis’ werden ook vaak feesten gegeven door de Dijkstra’s. Daar kwamen tal van kunstenaars als gast.

Groet trok Marie Brusse en zijn jongste zoon – de latere kunstenaar Mark Brusse– werd er geboren –in 1937 het stenen huis ‘De Krocht vlak naast De Bokkensprong. Peter Brusse, de latere hoofdredacteur van het NOS Journaal en daarvoor correspondent in Londen, was toen nog maar zes weken. Ook acteur Kees Brusse zocht vaak Groet op, nog voor zijn dood in 2013 bezocht hij een paar keer het plein rond het Witte Kerkje. In Groet woonde ook Jan-Erik Romein, die na de dood van zijn ouders, de historici Jan en Annie Romein Verschoor, aan de Achterweg 22 in Groet bleef wonen en naast hem broer Bart waar aanvankelijk op nummer 20 Brecht van den Muijzenberg woonde. Ook op de Achterweg woonde op nummer 17 Elly de Waard, destijds popjournaliste en nog geen dichteres, samen met dichter Chris J. van Geel in het huis dat hij geruild had met John Rädecker, die werkte aan het monument op de Dam in Amsterdam. Op Carpe Diem, camping Eldorado en op de Achterweg bivakkeerde Nescio enige tijd. Ook woonde hij aan de Achterweg in het huis van familie Dehé.

Karel alsof hij in Zuid-Frankrijk verbleef

Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje (is nog eigendom van de familie) en genoot in een hangmat alsof hij in Zuid-Frankrijk zat. In het boek Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Victor Poort in De avonden) in het verhaal over Karel en hoe het huisje er kwam in ‘Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden’. Het is niet uitgesloten dat het door regelmatige terugkeren van de families Romein, Reve en Van Amerongen in de jaren dertig naar camping en huisjesterrein De paardenhemel de basis gelegd is voor Reve’s romandebuut De avonden. (In diezelfde Paardenhemel werkte dichteres Neeltje Maria Min jarenlang aan haar bundel Kindsbeen). Reve’s cirkel met Schoorl en Groet is helemaal rond omdat hij vier maanden lang in Schoorl werkte aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen. En sinds drie jaar woont Dorinde van Oort in Groet, in het huis van Peter Vegter. Zij publiceerde een familiegeschiedenis in de roman Vrouw in de schaduw in 2006. Eerder publiceerde zij al in 1989 Meisje voor halve nachten en in 1992 Vrouwenvlees en in 2012 Paulus de Boskabouter of het dubbelleven van Jean Dulieu. Jan van Oort (Jean Dulieu, 1921-2006) was de vader van Dorinde van Oort.

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters