De laatste huzaar

Verzet zonder kogels - Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
Tonny van Renterghem

Klik voor alle titels van deze auteur

Mei 1940: de 20-jarige cavalerist Tonny van Renterghem voert zijn peloton aan in man-tegen-man gevechten met Duitse parachutisten bij Den Haag. Zijn huzarenregiment biedt heftig weerstand. Het pantserafweergeschut en de Nederlandse luchtafweer halen een groot deel van de Duitse luchttransportvloot neer, waardoor de invasie in Engeland verijdeld is. De Nederlandse capitulatie op 14 mei komt voor Van Renterghem als een volkomen verrassing die hij weigert te accepteren.

Na de bezetting sluit hij zich aan bij de verzetsgroep de Orde Dienst, hij houdt zich vooral bezig met spionageactiviteiten voor Londen. Het nazi-bewind veroordeelt Van Renterghem ter dood, maar hij weet aan zijn arrestatie te ontkomen en blijft actief in het verzet.

In de oorlog krijgt hij film- en toneellessen van de ondergedoken Duitse regisseur Ludwig Berger en hij is met Fritz Kahlenberg initiatiefnemer van de Ondergedoken Camera. Bij de bevrijding van Amsterdam ontvangt hij, inmiddels chef-staf van de Orde Dienst Binnenlandse Strijdkrachten Amsterdam-Zuid, namens de commandant, de eerste Britse verkenners, de Polar Bears. Daarmee ontzenuwt hij de misvatting dat het de Canadezen waren die als eerste Amsterdam bevrijd hebben. Na de oorlog weet Van Renterghem zijn droom te verwezenlijken: hij emigreert naar de Verenigde Staten en komt terecht in de filmwereld van Hollywood.

Tonny van Renterghem (Amsterdam, 1919) overleed op 19 juli in Sequim, Verenigde Staten. Hij heeft in dit boek zijn herinneringen realistisch en met de nodige humor beschreven. Hij publiceerde in 1996 bij Kosmos het succesvolle boekHet geheim van Sinterklaas en de Kerstman.

Susanne Severeid, de veel jongere echtgenote van Van Renterghem, heeft met hem gewerkt aanDe laatste huzaar. Zij is de schrijver van The Death of Milly Mahoney, in 2009 door Conserve gepubliceerd onder de titelDe dood van Milly.

Pauline Wesselink deed de vertaling en redactie van De laatste huzaar. In 1998 publiceerde zij bij Conserve Ik was een tijdje een anderen in 2004 samen met Do du Preez-Verleun Soldaat in Verzet, beide boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog.

Cor Suijk, CEO Emeritus of the Anne Frank House and President of the Contemporary Holocaust Education Foundation in New York over De laatste huzaar:
“Het boek kreeg mij in zijn ban. De gewone en ondanks alle ellende toch humoristische toon, waarop de bezettingdtijd en het verzetswerk beschreven wordt, fascineert, maar dat niet alleen, het onthult tevens een groeiende, indrukwekkende overtuiging in de richting van een geweldloze samenleving! De laatste huzaar zou op de boekenlijst van de middelbare scholen moeten staan, elke leerling zou het moeten lezen.”

Prijs: € 24,95  

ISBN: 978 90 5429 294 4
Uitvoering: Gerbrocheerd, 300 pagina's
Rubriek(en):
Oorlog Tweede Wereldoorlog

Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2023 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters