Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


De heren van de tijd - Eva García Sáenz de Urturi

Complexe moorden met een middeleeuws karakter

Historische thrillertrilogie De stilte van de stad en De riten van het water voltooid met De heren van de tijd

De auteur

Meer dan 1 miljoen exemplaar werden verkocht van de trilogie die Eva García Sáenz de Urturi (1972), geboren in Vitoria, schreef. Ze woont sinds haar vijftiende in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek gaf ze in eigen beheer uit en werd online een bestseller. De vertaalrechten zijn wereldwijd verkocht en er is via Netflix een verfilming van te zien .

Drie hoofdpersonen keren steeds weer terug in los in het boek: rechercheur Unai López de Ayala, bij het publiek bekend als ‘Kraken’, zijn vrouw Alba Díaz de Salvatierra, hun dochter Deba en collega-inspecteur Estíbaliz, kortweg Esti. Ook zijn ijzersterke grootvader en broer Germán spelen in alle drie delen een rol en Alba’s krasse moeder Nieves die een hotel runt.

Plaats van handeling is de zaal waar de roman De heren van de tijd wordt gepresenteerd, waarbij de auteur helaas niet aanwezig is, verexcuseert de uitgever zich. De roman speelt in 1192 en vertelt het verhaal van de legendarische graaf Diago Vela, die thuiskomt na twee jaar afwezig te zijn geweest. Valse berichtgeving deed de ronde dat hij dood zou zijn en dus trouwde zijn geliefde Onneca met de nieuwe graaf, zijn broer Nagorno.

Het plot is redelijk ingewikkeld maar fascinerend in. 66 hoofdstukken zijn afwisselend in heden en verleden geschreven, ook blijft de vraag: wie heeft het boek Heren van de tijd geschreven? De basis ervan is de kroniek en het origineel, dat miljoenen waard is, is terug te vinden in de woontoren van Ramiro Alvar. De moorden in het moderne verhaal hebben een middeleeuws karakter.

Zo wordt zakenman Antón Lasaga vermoord in de toiletten gevonden en de boekpresentatie wreed verstoord. Hij is vergiftigd met twee gram gepulvariseerde Lytta vesicatoria, cantharide maar in middeleeuwse termen oliekever oftewel de Spaanse vlieg. Twee zoekgeraakte meisjes blijken als ze bijna dood gevonden worden te zijn ingemetseld en de internettipgever van de politie wordt in een wijnton gevonden, gegooid in de rivier. In de ton vergezellen een slang, een hond, een kat en een kip hem.

Ramiro Alvar wordt als eerste verdacht, ook omdat hij op twee druppels lijkt op zijn broer Alvar die al in 1999 is omgekomen. Hij lijd aan dis, dissociatieve identiteitsstoornis, waardoor niet duidelijk is wie hij is. Als Ramiro na een korte liefdesaffaire met rechercheur Esti ‘s nachts bijna tien meter naar beneden gegooid, lijkt hij nagenoeg onschuldig en blijkt de vlag er heel anders bij te staan. Kortom, net als deel een en twee fascinerend geschreven. Het vergt wel wat van de lezer om je hoofd erbij te houden, maar de rijkdom van het historische verhaal en de knappe associatie met het verleden bewijzen dat dit veel meer is dan een simpele who-dunnit.

Kees de Bakker

Eva García Sáenz de Urturi – De heren van de tijd (oorspronkelijke titel Los señores del tiempo verschenen in 2018 bij Planeta, Barcelona), vertaald door Jacqueline Visscher, 480 pagina’s, ISBN 978 94 00 511422, A.W. Bruna, mei 2020, € 20,99

Eva García Sáenz de Urturi
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2020 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters