Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


De methode Catalanotti - Andrea Camilleri

Dit boek heeft alle ingrediënten van een echte Camilleri

De Siciliaanse politiechef Montalbano onthult de ontknoping pas op de laatste pagina’s

Verrukkelijk nieuw boek van Andrea Camilleri, de in 2019 op 94-jarige leeftijd gestorven Siciliaanse auteur.

Mimi Augello heeft een verhouding met een vrouw en belandt door een toeval in een etage onder haar appartement. Hij treft daar een netto dode aan, keurig gekleed in pak. Hij schrikt zich een hoedje en meldt het vol schrik midden in de nacht aan commissaris Salvo Montalbano. (Later blijkt het een lijk van was te zijn). Toevallig wordt in een ander pand het lijk van Carmelo Catalanotti gevonden. Montalbano vraagt zich af of hij een woekeraar is of een chanteur. Als bestuurslid van een toneelgroep blikt hij ook regisseur te zijn die uittest wie geschikt is voor welke rol. Zijn ondercommissaris Mimi gaat nog een keer terug naar de bewuste etage, zich naar beneden latend via het balkon en ziet dat het lijk verdwenen is.

Montalbano is verrukt van Antonia Nicoletti, de aantrekkelijke nieuwe chef van de technische recherche. Hij ontmoet haar in een ander restaurant dan het gewoonlijke van Enzo. Ergens bij toeval ontdekt midden in het Siciliaanse landschap. Hij bestelt hetzelfde voorgerecht als Antonia: pasta met ricotta als zij en eveneens de lamsbout met aardappelen en natuurlijk lekkere, bijpassende wijn.

Langzaam wordt de methode-Canalotti ontrafeld door Salvo Montalbano en Antonia. Ze gebruiken daarvoor zijn appartement waar talloze profielen van kandidaten voor het toneelstuk Gevaarlijke bocht in mappen liggen. Canalotti analyseert zijn potentiële acteurs, wie voor welke rol geschikt is.

En voordat ze een rol mogen spelen laat hij ze de gekste dingen doen, een acteur die nauwelijks beweegt laat hij schuifelen over de vloer gekleed in net pak. Een vrouw begraaft hij een hele dag in het zand op het strand, en bestudeert de hele dag haar houding. Het verhaal van de personen in Gevaarlijke bocht is vergelijkbaar met de chocoladefamilie van de voluptueuze blondine Anita Pastore, wier zwager Giovanni zelfmoord pleegt nadat hij beschuldigd is van oplichting. Vergelijkbaar met Martin in het toneelstuk, al bekent Olwen dat zij Martin per ongeluk dood heeft geschoten omdat hij haar wilde aanranden.

De auteur

Andrea Camilleri (1925-2019) werd op Sicilië geboren. Hij begon zijn carrière als regisseur. Zo bracht hij Beckett en Inoneco op het toneel. Pas later is hij op advies van zijn vriend en leermeester Leonardo Sciascia romans en thrillers. Zijn commissaris Montalbano zou wereldberoemd worden en is diverse keren verfilmd. De methode-Catanalotti is de zesentwintigste episode in deze legendarische detectivereeks. Cammileri werd 93 jaar en schreef tot het einde van zijn leven.

Zelf had ik ook de eer een Camilleri te mogen uitgeven. Het werd de gebonden kleurenuitgave Zwarte zon, een historische roman over de schilder Caravaggio. Met een naschrift van Han van Bree en vertaald door Maaike Dicke. Het boek bevat 16 pagina’s met schilderijen van Caravaggio.

Het is weer volop genieten van Camilleri. Salvo’s onuitputtelijke honger naar eten, waarmee zijn huishoudster Adelina hem elke avond na thuiskomst verrast in de koelkast. De laatste keer die hij met Antonia doorbrengt is het een macaronipastei in bladerdeeg. Zijn blijvende liefde op afstand met Livia in Genua die vaak tot hoogte- en dieptepunten leidt en natuurlijk zijn medewerkers met zich altijd versprekende telefonist Catarella, Mimi de vrouwenversierder en de trouwe dienders Fazio, Gallo en Galluzo. Het is te hopen dat er nog een paar juweeltjes bij Serena Libri verschijnen die we na dit 26ste deel nog niet kenden.

Kees de Bakker

Andrea Camilleri – De methode Catalanotti, (de Italiaanse versie verscheen in 2018 onder de titel Il methodo de Catanalotti bij Sellerio Editore, Palermo, Sicilië, 286 pagina’s, vertaald uit het Italiaans door Hilde Schraa, uitgeverij Serena Libri, ISBN 978 90 7627 084 5, oktober 2020, € 20,90.

Andrea Camilleri
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2020 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters