Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Zonder genade - Johan Andersen

Gewelddadige bende pleegt moorden op de Dam en Euromast

Duo Hamer & Panka – ex-commando en politievrouw – binden de strijd aan

Zonder genade is de tweede thriller van de Nederlander met een Scandinavische achternaam Johan Andersen. De hoofdrol in het boek is toebedeeld aan de gekleurde Neli Panka, hoofdinspecteur van de Amsterdamse recherche en ex-commando Eugène Hamer. De twee begeven zich in een ingewikkeld gesponnen web van misdaad en intrige door de Jakhals, of Glava, de geheimzinnige leider van een groepering die zich De Discipelen van de Brandende Dageraad noemt, en gesteund worden door Nederlandse nazi’s. De Jakhals wordt beschouwd als de gevaarlijkste terrorist van Europa. Voordat de volgende bom afgaat moet hij worden gepakt, maar dat is een helse klus.

Nadat eerst vier jonge moslims op verschillende plaatsen in Amsterdam worden vermoord, zijn er vervolgens weer vier opgehangen in een leeg pand op een industrieterrein in Zaandam en wordt een volgende vermoord gevonden in de Kostverlorenvaart. Wat is het? Een afrekening in het criminele circuit of een rituele moord? De dode in de Kostverlorenvaart wordt net als de laatste vier gevonden zonder tong, met een buikwond, met de hand geboeid aan een koffer. Hij was verpakt in plastic en naar de bodem gezonken. Maar het plastic is gescheurd. Vervolgens ontploft op 24 mei als het Suikerfeest gevierd wordt een autobom midden op de Dam. Vooral toeristen komen om, er zijn 69 doden en 53 gewonden. De ‘Dageraad’ belooft over 2 maanden weer een aanslag op een symbool van Nederlands kolonialisme, ‘betaald met het bloed van de slaven’. De Euromast wordt opgeblazen, er klinken 4 explosies, gevolg: 40 doden.

Dan dreigt de Jakhals de koning te vermoorden, op Prinsjesdag. ‘Dat wordt zijn meesterwerk,’ zegt de Russische Nadya, zijn rechterhand.

Hamer en Panka proberen de gevaarlijke daders achter de bloedige aanslag op de Euromast te achterhalen in een poging een nieuwe tegen de Koning te voorkomen, daarbij gesteund door de AIVD. Ook tasten ze in het duister door de moord op de politicus Thomas van Helsing van de partij Democratie en Veiligheid. Zullen ze daarin slagen?

Hoewel het boek uitput van de details is het eind spannend. Johan Andersen heeft de achtervolging op de dader bloedstollen beschreven. Toen ik het boek in mijn handen kreeg dacht ik eerst te maken te hebben met een Scandinavische auteur, qua power in het boek zou dat niet misstaan hebben.

Kees de Bakker

De auteur

Johan Andersen (1972) is een Nederlandse schrijver en was uitgever. Hij studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Tilburg. Dodenstoel, zijn eerste thriller met Panka en Hamer in de hoofdrol, werd lovend ontvangen. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Zaandam. Een pseudoniem van hem is Jürgen Snoeren. Hij debuteerde met het fantasy-tweeluik De demon van Felswyck.

Johan Andersen – Zonder genade – Een Hamer & Panka-thriller – ISBN 978 94 0270496 9, 383 pagina’s, HarperCollins, mei 2020, € 21,99

Johan Andersen
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2021 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters