Gerucht op de wind

Van Heutsz, Snouck Hurgronje en de kleine vrouw Siti : trawanten
Fred Lanzing

Klik voor alle titels van deze auteur

In Atjeh heerst een overwinningsroes. Sinds enkele jaren neemt het Nederlands Indisch Leger het initiatief en opereert het offensief en beweeglijk. Er waait een nieuwe wind. Er is een nieuw beleid: niet afwachten, de vijand opzoeken, rusteloos achtervolgen tot diep in het binnenland.

Er is een nieuw instrument: de kleine, zelfstandig opererende marechaussee-brigades die de rebellen bestrijden met hun eigen wapens en op eigen terrein.
In Kota Radja, staf- en garnizoensstad, stroomt de champagne.

Er is een nieuwe leiding: in 1897 bevinden zich vier uitzonderlijke mannen tegelijk in Atjeh. Van Heutsz, opportunist, hedonist, echte troepen-officier, die precies weet wat hij wil en geen last heeft van ethiek of levensbeschouwing. Snouck Hurgronje, zijn sardonische adviseur, spion, geleerde en intrigant. Colijn, zijn adjudant, zeer gereformeerd, ambitieus en te velde meedogenloos. Van Daalen, zijn stafchef, een harde indische jongen, vechtmachine en proto-fascist. Zij worden – in wisselend perspectief – in scherpe portretten geschetst.

De ‘tien bloedige jaren’ waarin het verzet zal worden vernietigd, zijn aangebroken. De militaire successen zijn groot. Maar de morele verwildering, gevolg van de woeste guerilla-oorlog, sluipt als een jakhals van hoog tot laag de gelederen binnen.

In een bordeel vindt een misdrijf plaats dat de gemoederen bij het lage kader en bij de bevolking verontrust. De vier mannen zijn er, elk op zijn eigen wijze, bij betrokken. Het vrolijke lichtekooitje Siti speelt haars ondanks een rol bij de oplossing van het probleem. Een verhaal vol nijd, moord, twist, list en kwaad-aardigheid.

Prijs: € 15,00  

ISBN: 978 90 5429 156 5
Uitvoering: 116 pagina's
Rubriek(en):
Bali, Atjeh en Indië (en Nieuw‑Guinea) Geschiedenis Historische romans

Exclusief op deze site.

Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters