Ter dood veroordeeld

John H de Bye

Klik voor alle titels van deze auteur

In 1803-1804 speelde zich in de kolonie Suriname een drama af dat de bewoners van vooral Paramaribo maandenlang bezighield en waarbij twee joodse planterszonen betrokken waren. John H de Bye, de auteur van dit boek kwam bij toeval op het spoor van deze geruchtmakende zaak, toen hij in het ‘Notulenboek van de Hoogduitsche Gemeente van 1795 tot 1805’ op zoek was naar stamboekgegevens van zijn familie. In het Algemeen Rijksarchief in Den Haag vond De Bye in de documenten van de Raad van Politie uit Suriname het hele proces rond de twee planterszonen, Joseph del Castilho en Jacob da Costa.

Vanuit het meer dan 2000 pagina’s tellend archiefmateriaal en geplaatst tegen de schilderachtige achtergrond van de laat 18e-eeuwse Surinaamse-joodse geschiedenis, kon de auteur zo natuurgetrouw mogelijk de gebeurtenissen reconstrueren, die leidden tot de dramatische dubbele moord in het bos van plantage Beaumond aan de Boven-Surinamerivier. Namen van planters, ambtenaren, familieleden, slaven en andere getuigen zijn authentiek, evenals de data en de ten laste gelegde feiten. Met dit verhaal wordt dan ook een belangrijke bijdragen geleverd aan de kennis van de geschiedenis van Suriname.

John H de Bye werd in 1942 in Paramaribo geboren. Na de middelbare school te Paramaribo doorlopen te hebben studeerde hij medicijnen aan de Universiteit van Utrecht. Hij deed zijn examen voor arts in Rotterdam, waar hij zich ook in de chirurgie specialiseerde. In 1974 keerde hij terug naar Suriname en vestigde zich als chirurg in Nickerie en later in Paramaribo.
Als hobby beoefent hij de joodse genealogie (stamboomkunde) en tracht, na invoering van de beschikbare gegevens in de computer, de verschillende familierelaties te achterhalen, waarbij hij zelfs gegevens heeft die teruggaan tot de dertiende en veertiende eeuw in Europa.

Prijs: € 35,00  

ISBN: 978 90 5429 149 7
Uitvoering: Gebonden uitvoering, 400 pagina's
Rubriek(en):
Historische romans Suriname

Exclusief op deze site.

Boeken die worden besteld in de periode van 2 t/m 25 april 2024 worden pas na 25 april uitgeleverd.
Voor bestellingen die daar niet op kunnen wachten en voor zover de gewenste titel(s) niet exclusief via Conserve worden geleverd, verwijzen wij u graag naar Bol.com of de erkende boekhandel.
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters