Ek sien jou!

Nederlanders over leven in Zuid-Afrika
Esther Bootsma

Klik voor alle titels van deze auteur

Als je wilt, kun je de afslag nemen naar Middelburg. Of naar Ermelo. Of via de Heerengracht lopen naar de Breestraat. Geen wonder dat Nederlanders zich thuis voelen in Zuid-Afrika.

Namen klinken er vertrouwd, net als de taal, het Afrikaans dat ontstond in de keukens van de Hollandse kolonisten. Sinds Jan van Riebeeck er in 1652 aan land ging, hebben Nederlanders iets met Zuid-Afrika. Bloedbanden, historische verwantschap, een complexe haat-liefdeverhouding. Er is schaamte over de apartheid, het enige Nederlandse woord dat wereldwijd bekend werd. Maar ook trots, want de Nederlandse anti-apartheidsbeweging was een van de actiefste ter wereld. Niet voor niets deed Nelson Mandela op zijn rondreis na zijn vrijlating als eerste Nederland aan. En behoort koningin Beatrix tot de nauwe vriendenkring van Mandela.

De aantrekkingskracht van Zuid-Afrika blijkt ook uit de cijfers. Er wonen zo´n 50.000 Nederlanders in Zuid-Afrika, veel emigranten uit de jaren vijftig, maar ook duizenden die na afschaffing van de apartheid kwamen. Bovendien kopen steeds meer Nederlanders er een tweede huis, voor vakantie of een zonovergoten pensioen.

In dit boek komen vijftien van deze Nederlanders aan het woord over hun liefde voor Zuid-Afrika, hun werk, hun ervaringen. Van voetbalcoach Ruud Krol tot zanger Gordon, en van aidsdokter Hugo Tempelman tot topkok Margot Janse. Eerlijk en openhartig vertellen ze over de genoegens en de schaduwzijden van hun leven in dat verre, ruige en toch bekende land. 

Prijs: € 12,50  

ISBN: 978 90 5429 291 3
Uitvoering: Gebrocheerd, 199 pagina's
Rubriek(en):
NOS‑correspondenten

Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters