Jean Cavalier’s opstand in de Cevennen

Passie en liefde in Den Haag
Louise van Wassenaer

Klik voor alle titels van deze auteur

In 1702 waren in de Cevennen opstanden uitgebroken tegen de Hugenotenvervolgingen daar. Jean Cavalier werd een van de leiders van de Camisards, zoals de rebellen zich noemden. Hij vluchtte in 1704 naar Den Haag. De republiek was toen met een grote alliantie in de dertienjarige oorlog tegen Frankrijk verwikkeld. Jean werd benoemd tot kolonel en mocht met een eigen leger meevechten. Na de vernietigende slag bij Almanza in 1707 keerde hij terug in Den Haag. Daar telde hij ineens niet meer mee.

Uit spijt ging hij zich in de stad slecht gedragen, financieel en met de liefde. Hij leerde de beeldschone Olympe Dunoyer kennen. Haar moeder, Anne-Marguerite Dunoyer, al een schrijfster van naam, betaalde alles. Maar hij verliet Olympe. Zij werd verliefd op een van zijn vrienden die zich als graaf voordeed. Het kwam tot een bruiloft. Anne-Marguerite schoot opnieuw alles voor en verloor daarmee haar kapitaal en huis met inboedel.

Anne-Marguerite werd beroemd. Zij werd hoofdredactrice van een krant die twee keer in de week in Den Haag uitkwam. Olympe Dunoyer kreeg later een verhouding met de jonge Voltaire die aan de Franse ambassade in Den Haag verbonden was. Zijn liefdesbrieven aan haar zijn gevonden en uitgegeven. Van die verhouding is natuurlijk ook niets gekomen.

 

Louise van Wassenaer-Wiarda (Amsterdam, 1933) hield als kind al veel van geschiedenis. Met plezier las ze de boeken over de helden van weleer. Zij deelde later die belangstelling met haar man Otto van Wassenaer die in 1996 overleed. Een paar jaar geleden vond zij toevallig een brief uit 1705. Een ver familielid van haar man beschreef de heldendaden van Jean Cavalier in de Cevennen. Dat inspireerde haar haar om op onderzoek uit te gaan. Dit verhaal is daarvan het resultaat.

Vrijdagavond 16 maart 2018 werd het debuut Jean Cavalier’s opstand in de Cevennen – Liefde en passie in Den Haag van de 85-jarige schrijfster Louise van Wassenaer ten doop gehouden in boekhandel Couvée in Den Haag.  Haar zoon Diederik ontving het eerste exemplaar uit handen van zijn moeder. De boekhandel werd druk bezocht, naar schatting 80 mensen bezochten de presentatie en zwaaiden na afloop de uitgever en zijn vrouw Ingrid uit (alle foto’s: Arent van Wassenaer).

Prijs: € 17,99  

ISBN: 978 90 5429 480 1
Uitvoering: 160-192 pagina's, gebrocheerd, geïllustreerd
Rubriek(en):
Historische romans Nieuwe titel

Boeken die worden besteld in de periode van 2 t/m 25 april 2024 worden pas na 25 april uitgeleverd.
Voor bestellingen die daar niet op kunnen wachten en voor zover de gewenste titel(s) niet exclusief via Conserve worden geleverd, verwijzen wij u graag naar Bol.com of de erkende boekhandel.
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters