Slavernij en de Memorie / Slaaf en Meester

Cynthia Mc Leod / Carel de Haseth

Klik voor alle titels van deze auteur

SLAVERNIJ EN DE MEMORIE: Slavernij in Suriname.
Met Slavernij en de Memorie wil schrijfster Cynthia Mc Leod de slavernij een gezicht geven. Dat doet zij door aan de hand van archiefstukken en de ‘Westindische  Plakaaten en Ordonantiën’ te vertellen, hoe gedragsregels voor en met slaven werden bepaald. Wat betekent het bijvoorbeeld voor een slaaf dat er een plakkaat bestond waarin was vastgelegd dat slaven niet mochten fluiten en zingen op straat of dat zij geen mooie doodkisten mochten hebben? Dat lezen we in het levensverhaal van de slaaf Kofi, die gevangen wordt in Afrika, tewerkgesteld wordt op een Surinaamse plantage en later in de stad een meester wordt in houtsnijwerk. Voordat in 1863 de slavernij in de Nederlandse gebieden werd afgeschaft, was er in de Tweede Kamer jarenlang over het wel of niet afschaffen gediscussieerd, zoals ook blijkt uit de Memorie van Toelichting bij de emancipatiewet.

SLAAF EN MEESTER: Slavernij op de Nederlandse Antillen.
Het tweede deel van het ‘dubbelboek’ bestaat uit de Nederlandse vertaling van de novelle van Carel de Haseth Slaaf en Meester, in 1988 in het Papiaments verschenen Katibu di Shon, gebaseerd op de slavenopstand van 17 augustus 1795 op Curaçao . De Haseth kreeg daarvoor in 1989 de Cola Debrotprijs van het Eilandgebied Curaçao, de hoogste culturele onderscheiding op het eiland. Voor het eerst verschijnt deze vertaling compleet in boekvorm.

 
uitverkocht 

ISBN: 978 90 5429 159 6
Uitvoering: 184 pagina's
Rubriek(en):
Geschiedenis Nederlandse Antillen Suriname

Cynthia Mc Leod Carel de Haseth
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters