Tobia

of: De ontdekking van het masturbariaat
Lennaert Nijgh

Klik voor alle titels van deze auteur

‘Inderdaad had Tobia zich geheel man van de wereld gevoeld en toen zijn vriend Boudewijn hem uitnodigde voor een feestje op zolder in Heemstede, waar wie weet wel modernisten kwamen en waar, zo werd  gefluisterd, “de Leidsepleinjeugd” ook aanwezig zou zijn, was Tobia er al zeker van geweest dat er nu geneukt zou worden, aangezien geen vrouw weerstand zou kunnen bieden aan een goed gekleed heer met zijn  vaders aftershave achter zijn oren.’

Halverwege de jaren zestig studeerde Lennaert Nijgh in Amsterdam. In 1971 verscheen zijn romandebuut Tobia of De ontdekking van het Masturbariaat bij Swan & Partners, een miniscule uitgeverij waarvan weinig meer vernomen werd. Het grootste deel van de oplage van Nijghs boek belandde in de ramsj bij De Slegte en ging twee jaar later in vlammen op toen het voormalige hotel Polen tot de grond toe afbrandde.

Dat zou dan het einde zijn geweest. Verder zou Nijgh, alleen als tekstdichter, columnist en kenner van bloemrijke anekdotes de geschiedenis in zijn gegaan. De weinige exemplaren van het boek die bewaard bleven, gingen echter van hand tot hand. Omdat Tobia op een enigszins gemystificeerde wijze vertelde over de jaren waarin de Seksuele Revolutie wortel schoot, beleefde het boek een renaissance. Zoals Nijgh, badinerend, en vol zelfspot, schreef over de manier waarop hij die erotisch-pijnlijke jaren had ervaren, zo tekende Claire Brétecher achteraf over de twijfelachtige verdienste van Parijs 1968. Omdat de stijl, waarin Tobia geschreven is, bovendien naadloos aansluit bij de luchtig-verhalende traditie van Bomans, is het lezen van dit boek bijna zo goed als de daad zelf.

Steun het behoud van Het Goede Schip de Jonge Jacob, Lennaert’s tweede huis, de Urker UK 114 en help mee de restauratie ervan te bekostigen, uw donatie is welkom op NL33RABO0310652243 o.v.v. stichting Het Goede Schip.

Op 19 februari 2017 vond er een boekpresentatie plaats van deze titel. Klik hier voor meer informatie.

 

Prijs: € 19,99  

ISBN: 978 90 5429 436 8
Uitvoering: Gebrocheerd, 256 pagina's
Rubriek(en):
Romans

Lennaert Nijgh
Boeken die worden besteld in de periode van 2 t/m 25 april 2024 worden pas na 25 april uitgeleverd.
Voor bestellingen die daar niet op kunnen wachten en voor zover de gewenste titel(s) niet exclusief via Conserve worden geleverd, verwijzen wij u graag naar Bol.com of de erkende boekhandel.
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters