Astrid Nijgh: Varen met de Jonge Jacob – Lennaert en ik op de Urker kotter 114

Als schipper naast God leidde Lennaert Nijgh zijn kotter U 114 met de naam de Jonge Jacob door Nederland, van Urk tot aan Vlieland. Astrid Nijgh, zijn eerste echtgenote, vergezelde hem en schreef er een humoristisch boek over voor uitgeverij Conserve: Varen met de Jonge Jacob – Lennaert en ik op de Urker kotter114. Nijgh-fans zullen er nieuwe geheimen in leren kennen.

Op 28 november 2017 is het 15 jaar geleden dat de beroemde tekstschrijver Lennaert Nijgh overleed. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Conserve de heruitgave van Nijghs roman Tobia of de Ontdekking van het Masturbariaat. Bij Hans Kusters Music verschijnt in het najaar een luister-cd Tobia met gesproken teksten uit het boek door Marius Bruijn en Jeroen Krabbé en een opname van een popgroep.

Astrid Nijgh over Varen met de Jonge Jacob – Met Lennaert Nijgh op de Urker kotter 114:

‘De dinky aan dek is de redder in nood, inclusief scheepsbeschuit. Gelukkig nooit gebruikt of geconsumeerd. Ons schip heeft ons geborgenheid en een zee van ervaring gegeven.

Samen bepaalden we de koers en zijn samen uit elkaar gedreven. Lennaerts stamvader was, naar eigen zeggen, een visserman uit Katwijk met dezelfde voornaam. Mijn vader was ooit Marineman en mijn moeders ooms waren visserman.

Lennaert gaf mij ooit het advies om te gaan zitten en te schrijven.

Het anker is opgehaald en we varen middels dit boek het verleden tegemoet.’

Astrid Nijgh-de Backer (Amsterdam, 1949) was de eerste echtgenote van Lennaert Nijgh, ze trouwden in 1969. Ze zingt al haar leven lang. In de jaren zeventig was Conserve-uitgever Kees de Bakker haar perschef bij Polydor toen ze de grote hit Ik doe wat ik doe zong, een tekst van Lennaert Nijgh. Astrid begon met zanglessen bij de beroemde zangpedagoge Bep Ogterop. In 1979 nam ze met Lennaert het album De Razende Bol op, een plaat met klassieke zeemansliederen. Vanaf haar vierde plaat Zelfportret schreef Astrid haar teksten zelf. Ook speelde ze een rol in de film Lieve jongens, naar het boek van Gerard Reve.

Tegenwoordig heeft ze een compleet Nijghprogramma: Nijghse vrouwen, vaart ze door Haarlem en vertelt over de liedjes van Lennaert.

Steun het restaureren van de Jonge Jacob, de Urker kotter 114 en help mee de restauratie van de boot te bekostigen, uw donatie is welkom op NL33 RABO 0310 6522 43 ovv stichting Het Goede Schip.

Astrid Nijgh – Varen met de Jonge Jacob – Lennaert en ik op de Urker kotter 114, 20 verhalen, 200 pagina’s, uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 465 8 € 17,99 

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Astrid Nijgh
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters