Conserve's Leessite

Boekbesprekingen en leestips


Blindelings - Roland Bergeys

Zeer Vlaamstalige thriller

Met geraffineerd uitgewerkte plot

Thriller van auteur Roland Bergeys maakt in eerste instantie wel een erg Vlaamse indruk, maar gaandeweg ontspint zich een knap in elkaar gezet verhaal. Het draait om de dood van de 96-jarige Cyriel Verstappen. Hij is aan het dollen met zijn klanten: ‘Eins, zwei, saufen!’ en heeft een whiskyfles waarin hij vaak thee giet. Die blijkt nu vol te zitten met whisky, vermoedelijk ingeschonken door iemand anders. De alcohol blijkt te veel van het goede te zijn voor Cyriel en hij krijgt ’s nachts een hersenbloeding. De volgende dag wordt hij dood gevonden. Cyriel was SS-er in de Tweede Wereldoorlog, staat in de metalen box die zijn 63-jarige dochter Martha bij zich heeft als ze thuiskomt. Onderweg naar huis rijdt ze met haar Smart-autootje tegen de achterkant van een vrachtwagen met fatale afloop.

Zoon Karel moet beiden begraven. Hij is met oom Nest het enige overgebleven familielid. Vaders verleden leidt tot wraak. Zijn oom Nest wordt aangevallen en overleeft het. Zijn Russische moeder die na de ontdekking van Cyriels SS-verleden teruggaat naar haar Russische dorpje wordt vermoord. Karel wordt overvallen op een autosloperij en zelf beschuldigd van de moord op de schroothandelaar Lionel Hellemans en zijn hond. Cyriel is als SS-er vrijgelaten in ruil voor het verraden van kompanen, zoals Tuur uit het dorp.

Karel vindt In haar auto, al beland op het autokerkhof, de metalen doos die het verleden blootgeeft van vader Cyriel: het blijkt dat hij in de oorlog lid was van de SS en zich schuldig heeft gemaakt aan het doden van vele onschuldigen tot in Rusland. Het toeval wil dat een jonge Russische vrouw vlucht nadat haar hele dorp is uitgemoord en via een textielfabriek in Duitsland in België belandt. Waar ze een een relatie krijgt met Cyriel. Nadat ze de twee kinderen die ze baart op de wereld heeft gezet zegt ze als zijn verleden ontdekt: ‘Ge hebt mij kinderen van de vijand op de wereld laten zetten!’ En verdwijnt uit zijn leven en die van de kinderen, terug naar haar geboortedorp in Rusland. Waar ze de rouwkaart van haar ex-man en vader van haar kinderen ontvangt van dochter Martha die als twee druppels op haar lijkt.

Samen met Onkel Nest probeert Karel te onderzoeken wat vader Cyriel allemaal in de oorlog op zijn kerfstok heeft en de papieren te lezen uit de metalen box. Bovendien heeft hij het idee dat zijn vader vermoord is want op de fles die hij leeggedronken heeft staat: ‘Rotzak!’ Wat zou er gebeurd zijn?

Ondertussen is zonder dat hij het weet zijn moeder in Rusland vermoord in het nabijgelegen meer door een onbekende. Ook is een aanslag gepleegd op zijn oom Nest die het ternauwernood overleeft. En doet Ray, de hulp van schroothandelaar Lionel Hellemans een zelfmoordpoging, omdat zijn lief Chenaya hem in de steek laat, met uitlaatgas in de garage tot Karel hem bijtijds vindt. Er kan zich heel wat ellende afspelen in een klein Vlaams dorp. Ray had oom Nest bang gemaakt en een baksteen gegooid in Cyriels stamcafë De Aak, in opdracht van Lionel. Karel belandt vastgeketend met handboeien door Lionel op het autokerkhof. Zou hij de opdrachtgever zijn van al die moordpogingen, waarvan die op Cyriel al geslaagd is?

Zeer Vlaamstalige getinte thriller met geraffineerd uitgewerkte plot, aanstekelijk geschreven.

De auteur

Roland Bergeys (Mortsel, 1954) behaalde enkele prijzen in literaire wedstrijden, waaronder de Hendrik Prijs-prijs van Het Belang van Limburg voor korte verhalen in 1996, een nominatie in de korte verhalenwedstrijd van het MAS Museum Aan de Stroom) in 2010 in Antwerpen. En de tweede plaats van de John Vermeulenprijs voor korte spannende verhalen in 2012. Zijn toneelstukken werden opgevoerd op het Europese Theaterfestival, in het MuHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), het Fakkelteater en de Zoo van Antwerpen of vertaald in het Frans en in het Roemeens. Hij interviewde zo’n duizend auteurs, acteurs, zangers, regisseurs en beeldende kunstenaars voor het cultureel magazine Radio Minerva’s Foyer. Van Bergeys verscheen ook De reden waarom, Blind, Oorlogsliefde, Gaan jullie ons nu doodschieten?, Land van klei en Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13e .

Roland Bergeys – Blindelings – Thriller, ISBN 978 90 5927031 2, C. de Vries-Brouwers, 255 pagina’s, september 2020, € 22,90

Roland Bergeys
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen - Weteringschans 259
1017 XJ Amsterdam

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

ING (bank)
IBAN NL19 INGB 0682 5637 49

ING (giro)
IBAN NL30 INGB 0005 2618 27

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Aanbieden manuscript


Singel Uitgeverijen heeft ervoor gekozen geen ongevraagde manuscript-inzendingen meer aan te nemen. Hierover kan niet worden gecorrespondeerd.

Graag maken wij u attent op de mogelijkheid om uw manuscript zélf uit te geven via het digitale self-publishingplatform Brave New Books. Via dit platform kunnen alle auteurs in spe hun boek publiceren en verkopen – en alle genres zijn welkom.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.bravenewbooks.nl.

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2021 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters