Hier is zon, zee en zand

Schrijvers over Bergen en Schoorl - Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis
Kees de Bakker - Samensteller

Klik voor alle titels van deze auteur

Bergen en Schoorl hebben altijd een ongelooflijke aantrekkingskracht op schrijvers, dichters en beeldend kunstenaars gehad. In Bergen werd Jeroen Krabbé verliefd op Herma van Geemert, zo schrijft zijn zwager Ko van Geemert, en dat inspireerde Jeroen tot zijn vroege kunstwerk waarover hij vertelt. De liefde voor Bergen aan Zee werd Adriaan van Dis al met de paplepel ingegoten toen hij op de kleuterschool zat en al jong gek werd op rozenbottels.

Bob Polak liet de hoofdstad voor wat zij was en verkaste naar Bergen om zich voor dit boek te storten op de Nescio-fietsroute. Bergen inspireerde Anja Meulenbelt tot een toverdroom. Groet, Schoorl, Bergen aan Zee en Bergen zijn de plekken waar Theo Olthuis graag vertoeft om er zijn gedichten te schrijven. Arnold de Hartog blikt terug op zijn vroege jeugdjaren op de boerderij ‘Lands End’ in Schoorl waar zijn vader Jan de Hartog de wereldberoemde roman Hollands glorie schreef. Ook in Schoorl zwierf Nicolaas Beets in de negentiende eeuw om research te doen voor zijn verhaal ‘Teun de Jager’ dat hertaald is. Peter van Zonneveld licht Beets nader toe. Te midden van het eeuwenoude Schoorlse dennenduinbos herleeft Jacob Vis als bosbouwer.

Hier is zon, zee en zand is samengesteld door Conserve-uitgever Kees de Bakker met foto’s van Peter H. Toxopeus. De ets ‘Een dag aan zee’ met een ‘historisch strandhuis’ van Leentje Linders op het omslag verbeeldt de warmte en grandeur van dit landschap. En steunt met de royalties van dit boek de doelstelling van de stichting Ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied – voorheen actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven die een felle strijd voert tegen Staatsbosbeheer om het nodeloos kappen van 90 hectare aan dennenbomen te voorkomen.

Voorzitter Joke Volkers schreef samen met vicevoorzitter Jan Engelbregt het voorwoord van het boek, samen lichten ze de motieven toe van de stichting.

 

Prijs: € 19,99  

ISBN: 978 90 5429 483 2
Uitvoering: Gebrocheerd, 256 pagina's, Italiaans papier
Rubriek(en):
Alkmaar, Schoorl en Bergen Diversen Verhalen‑ en dichtbundels Nieuwe titel

Joke Volkers, voorzitter Schoorlse Bos moet Blijven en wethouder Michiel van den Busken van gemeente Bergen (foto: Peter H. Toxopeus)
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters