Dit najaar: Het Noord-Holland van Roel de Wit - 1927-2012

Biografie van Herman de Liagre Böhl over de oud-commissaris van de Koningin in Noord-Holland, oud-burgemeester van Alkmaar en oud-wethouder van Amsterdam, verschijnt dit najaar.

Roel de Wit was als natuurbeschermer, wethouder van Amsterdam, burgemeester van Alkmaar en commissaris van de Koningin in Noord-Holland een tegenstrijdig persoon in politiek en bestuurlijk opzicht.

Vanaf zijn jeugd was hij een principiële natuurbeschermer, maar vanaf 1965, toen hij in de hoofdstad bestuurder was geworden, ontpopte hij zich ook als een fervente 'stadsuitbreider'. Hoe lieten de verstedelijking en het natuurbehoud zich met elkaar rijmen? De spanning die er tussen natuurbescherming en urbanisering bestond, bracht hem keer op keer tot compromissen. Dat was ook zijn belangrijkste uitdaging en de ruimtelijke ordening zijns inziens het aangewezen middel. Keuzen moesten er gedaan worden en beslissingen genomen, soms zelfs ten koste van de natuur. Hij placht te zeggen: 'Besturen is rationeel handelen en daarbij moet men vuile handen durven te maken.'
 
Herman de Liagre Böhl (Amsterdam, 1943) is historicus en schrijver. Eerder publiceerde hij de biografieën van Herman Gorter, Floor Wibaut, Han Lammers en Heiko Miskotte. Daarnaast schreef hij over de naoorlogse geschiedenis van Nederland en Amsterdam en over de landelijke stadsvernieuwing in de jaren tachtig.

Inlichtingen of bestellingen via boekhandel en info@conserve.nl

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Herman de Liahre-Böhl   (Foto: Omroep Flevoland)
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters