Galeriehoudster Cécile Kuijten overleden

Vorige week werd verteld dat Cécile Kuijten, dochter van schilder Harrie Kuijten  (1883-1952) en eigenares van galerie Harrie Kuijten in Groet, ziek was en opgenomen in hospitium De Bregthoeve. Zaterdag kwam het bericht van het overlijden van Cécile op 6 februari toch geheel onverwacht, ze werd 79 jaar.   

Cécile ontmoette ik eind jaren zeventig als medewerkster aan de balie van Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) aan het plein in Bergen. Altijd goedgemutst gaf ze alle informatie over exposities en kunstenaars waarover ik schreef voor het Noordhollands Dagblad. Toen ze ermee stopte was galerie Harrie Kuijten, met veel werk van haar vader, in de boerderij in Groet haar stokpaardje.

Ze gaf daarnaast veel jonge kunstenaars de kans om te exposeren, deed traditiegetrouw mee aan het Schik-kunstweekend in juni 2018 maar was ook gastvrouw voor het vieren van de zestigste verjaardag van beeldend kunstenaar Joop Hollanders. Die werd in de zonovergoten tuin bij de galerie gevierd. Ook gaf ze mij in 2003 een dia van het olieverfschilderij Strand Camperduin (1930-1940) van haar vader voor het omslag van Hier schijnt de zon – Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin – Van Bernlef tot Reve

Rond de millenniumwisseling telde Groet een bruisend galerieleven. Er waren tentoonstellingen in galerie De Witte Driehoek van Pike en Jaap Borgers en Eva’s Appel van Eva en Jack Koppels-Huysmans en de galerie van Cécile. Het is te hopen dat zorgvuldig wordt omgesprongen met het erfgoed van galerie Harrie Kuijten en dat de boerderij met schilderijen in de huidige staat bewaard blijft. We hebben eerder gezien hoe musea omgingen met het werk van de Bergense School, een stroming waarvan Kuijten een belangrijke, zo niet belangrijkste, vertegenwoordiger is. Lucebert zei mij ooit dat Kranenburgh Museum Bergense School zou moeten heten. Veel van de schilderijen van deze stroming kwamen terecht in het archief en zo werd de collectie versnipperd  over Kranenburgh, Stedelijk Museum Alkmaar en Singer Museum Laren, waaraan verzamelaarster Renée Smithuis een grote gift met schilderijen van de Bergense School deed.

Cécile Kuijten is op 13 februari herdacht in de Hervormde Kerk (Dorpskerk) in Schoorl en aansluitend op de begraafplaats aan de Molenweg in Schoorl bij haar ouders begraven. 

Kees de Bakker
 

< Terug naar het nieuwsoverzicht

Jeugdportret van Cécile, geschilderd door haar vader Harrie Kuijten
Omslag van 'Hier schijnt de zon' met olieverfschilderij Strand Camperduin (1930-1940) van Harrie Kuijten
Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters