Ontmoeting met de dood

M.H. Szèkely-Lulofs

Klik voor alle titels van deze auteur

Na meer dan 50 jaar ontdekt in een koffer op zolder

De koffer bevatte een map Ongeplaatste Novellen van M.H. (Madelon) Székely-Lulofs. Willem-Ewoud Modderman kreeg deze vlak voor de dood van zijn moeder in handen. Zijn moeder Maud was de oudste dochter van de schrijfster. Toen Willem-Ewoud haar de verhalen  voorlas vertelde zij enthousiast waar Madelon de inspiratie had opgedaan: ‘Sonto’, het verhaal over het beest dat haan noch kip lijkt speelt zich af op het erf van hun rubberplantage in Deli. ‘De droom en zonde van mr. Adams’ speelt zich af in Australië, waar Madelon met Maud en  haar zus Christine enige tijd doorbracht, op de vlucht voor haar - in die tijd ongepaste - liefde voor de Hongaar László Székely.

De boerderij die in dit verhaal wordt beschreven is die van haar broer Sam. ‘Mijn nederlaag tegen de Chinese kok’ gaat over opmerkelijke verschillen tussen de Europese en de Chinese cultuur die zij waarnam op Sumatra. In ‘De re-incarnatie van Moekeltje’ roept Kotjil, dochter uit het huwelijk van Madelon met Lászlo, blij: ‘Wij hebben een hond.’ In ‘De zang van het leven’ beschrijft Madelon hoe zij een ziekenhuisopname ondergaat. Met een terugblik naar Boedapest en een knipoog naar de wederopbouw. In ‘Ontmoeting met de dood’ beschrijft Madelon hoe zij uiteindelijk vrede met de dood  als onderdeel van het leven krijgt.

Willem-Ewoud Modderman: ‘Meer dan ooit voel ook ik nu hoe de dood verbonden is met het leven. Ik vond de koffer met verhalen doordat ik op zoek was naar mijn verdwenen tante Kotjil, Madelon’s jongste dochter. Kotjil bleek betrokken bij de Mossad en de opsporing van Eichmann in de jaren ’60. Zij leeft niet meer, maar haar zoon Michael wél. De koffer stond bij hem op zolder.’

Prijs: € 17,99  

ISBN: 978 90 5429 306 4
Uitvoering: Gebrocheerd, 192 pagina's
Rubriek(en):
Bali, Atjeh en Indië (en Nieuw‑Guinea) Romans

Uitgeverij Conserve


Sinds 1 januari 2019 is een gedeelte van het fonds onderdeel van Singel Uitgeverijen, Weteringschans 259, 1017 XJ Amsterdam.

Kantooradres:
Tureluur 12, 1873 JW Groet (gem. Bergen)
telefoon: 072 - 509 3693
info@conserve.nl

KvK: 37051556

ABN AMRO
IBAN NL54 ABNA 0438 7594 94

Algemene Voorwaarden

Distributie:


Regiotitels: Conserve en Goud van Oud bij Depot Compact Centraal Boekhuis en bij www.conserve.nl

Uitgevers Conserve:
Ingrid en Kees de Bakker

Vermelde boekprijzen zijn inclusief BTW, exclusief verzendkosten - Bij bestellingen boven € 19,99 is de verzending gratis, behalve voor zendingen naar het buitenland.
Prijswijzigingen en tikfouten voorbehouden - © 2024 - Uitgeverij Conserve - Website door Netweters