Koude dood - Fedor de Groot

Ondanks wat uitglijders toch een spannende thriller
Een Stasi-tandarts in Schoorl
We hebben in Nederland niet echt een traditie in spionagethrillers van eigen bodem. Misschien komt daar nu verandering in. Met Koude dood levert Fedor de Groot een goed en spannend verhaal af. Al speelt het toeval wel een heel erg grote rol en zijn de betrokken medewerkers van CIA en AIVD erg loslippig op plekken waar je meer voorzichtigheid zou mogen verwachten. Maar De Groot komt ermee weg door de vaart van het verhaal waardoor je geen tijd hebt lang stil te staan bij ongerijmdheden. Bovendien weet De Groot een aantal originele elementen in zijn verhaal te verweven.
Over de auteur
Fedor de Groot (1967) woont in Den Hoorn en publiceerde eind 2019 zijn eerste thriller, Sonderhø. Koude dood is zijn vierde thriller. Zijn verhalen spelen zich altijd af in kringen van FBI, CIA en dergelijke organisaties.
Sterfgeval
Lara Fischer werkt bij de Dienst Speciale Onderzoeken van de AIVD. Op een dag wordt zij naar een sterfgeval in Blaricum geroepen. Ogenschijnlijk een volkomen natuurlijke dood, maar de flat waar de man gevonden is bevat een martelkamer, een kamer voor zendapparatuur en een wonderlijke kinderkamer die rechtstreeks uit de jaren tachtig lijkt te dateren. En het is die kinderkamer die Lara schokt. Want deze is een exacte kopie van de kamer waarin zij zelf, in haar ouderlijk huis in Schoorl opgegroeid is.
Soortgelijk sterfgeval
Kort daarna doet zich in Arnhem een soortgelijk sterfgeval voor, met een vergelijkbare woning: martelkamer, zendkamer, kinderkamer. En toch besluit de AIVD dat nader onderzoek niet nodig is en dat de zaak gesloten zal worden. Lara laat het er niet bij zitten en reist af naar haar ouderlijk huis om van haar vader, een inmiddels gepensioneerde tandarts, te horen hoe het kan, die identieke kinderkamers. Een echte band heeft ze nooit gehad met hem. Hij en ook haar moeder, waren altijd onverschillig tegenover haar, ze groeide in haar eentje op en haar moeder is begin jaren ‘90 spoorloos verdwenen, vertrokken zonder dat iemand daar kennelijk aanstoot aan nam.
Banden met Stasi
Langzaam worden Lara en haar collega’s van de AIVD zich bewust dat er veel meer aan de hand is. Haar vader en de mannen die onlangs overleden zijn blijken ieder banden met de Stasi gehad te hebben, de CIA begint zich ermee te bemoeien en Lara komt er bovendien achter dat haar eigen vriend, een Amerikaan die volgens haar bij de ambassade van zijn land werkt, ook bij de CIA hoort. Samen met haar collega’s Thomas en Lis probeert ze het ingewikkelde netwerk te ontrafelen. En dat gaat ten koste van een respectabel aantal doden.
Zonder slag of stoot
De eerste vraag die bij je opkomt als je dit allemaal leest is de vraag: hoe kan een jonge vrouw wier zogenaamde ouders actief voor de Stasi werkten, zonder slag of stoot in dienst komen bij de AIVD? Is er geen antecendentenonderzoek gedaan? En hoe kan het dat Lara louter op basis van een souvenirtje dat haar Amerikaanse vriend meebrengt opeens begint te vermoeden dat hij wellicht een meedogenloze huurmoordenaar is? En hoe kan een AIVD-medewerker in een drukke kroeg knus aan een statafeltje topgeheimen uitwisselen met iemand, terwijl aan de naburige statafel iemand aandachtig meeluistert? En zo zijn er veel meer ongerijmdheden.
Daar staat tegenover dat het verhaal lekker wegleest en telkens een spannende twist krijgt waardoor je toch geneigd bent je kritiek weg te slikken en door te lezen. Fedor de Groot is in elk geval een schrijver die we in de gaten moeten houden.
Sonja de Jong
Fedor de Groot – Koude dood, Marmer, ISBN 978 94 606 8672 6. 300 pagina’s. € 21.99, januari 2025