Dit is wat ik je zeg - Steffie Verstappen

Een vrouw richt zich tot de minnares van haar man
De teloorgang van een huwelijk
Dit is wat ik je zeg is de titel van de debuutroman van Steffie Verstappen. En het is een zin die regelmatig terugkomt in het boek. Telkens als de schrijfster iets beweerd heeft, vat ze het in de volgende zin samen met een kortere versie van hetzelfde, gevolgd door Dit is wat ik zeg. Alsof ze zelf in de gaten heeft dat haar zinnen verduidelijking behoeven. En eigenlijk klopt dat ook wel, want het is niet echt duidelijk wat Verstappen nu met deze semi-autobiografische roman wil zeggen.
Over de auteur
Steffie Verstappen (1981) werkt als adviseur en schrijver voor organisaties met maatschappelijke idealen, onder meer in de culturele sector, in het onderwijs en bij humanitaire organisaties. Dit is wat ik je zeg is haar debuutroman.
Bedrogen vrouw
De hoofdpersoon in Dit is wat ik je zeg is een vrouw die ontdekt dat haar man haar al jarenlang bedriegt met een ander. In de maanden die volgen op deze ontdekking gaat ze samen met haar man in therapie en onderzoekt ook bij zichzelf waarom ze nu precies zo ongelukkig is. De buitenechtelijke relatie raakt steeds meer uit beeld, steeds meer lijkt de bedrogen vrouw (die nergens een naam krijgt) te gaan beseffen dat de man met wie ze getrouwd is eigenlijk helemaal geen band met haar heeft.
Farce
Het is op zich een boeiend thema: wat doe je als je erachter komt dat je huwelijk al heel lang een farce is. Maar de uitwerking die Verstappen eraan geeft, geeft daar geen echt antwoord op. Nergens wordt duidelijk of die man echt zo’n hufter is als zijn vrouw hem afschildert en zo ja, wat hij dan doet wat haar niet bevalt: hij legt ’s avonds de kinderen in bed, brengt ze naar school, complimenteert zijn vrouw van tijd tot tijd met haar kleding, kortom, hij is misschien geen model-echtgenoot, maar toch wel heel doorsnee en niet kwaadaardig. Nergens ook krijgt hij de ruimte om uit te leggen waarom hij doet wat hij doet. Hij gaat vreemd en dat is gemeen, punt uit, is zo’n beetje de teneur.
Therapeutentaal
Het is daardoor lastig voor een lezer om mee te voelen met hetgeen de twee echtelieden beleven. Dat wordt nog versterkt doordat beiden de hele tijd in therapeutentaal met elkaar communiceren. Welke man of vrouw zegt nou tegen zijn of haar partner: ‘Als het ons lukt om op deze manier met elkaar te communiceren, dan geeft dat mij de mogelijkheid om jou inzage te geven in mijn gevoelens van schaamte, stress en vermoeidheid en behoefte aan rust, structuur en verbondenheid.’ Dit stel doet dat dus. Je zou er acuut draaierig van worden.
Vaak is ook helemaal niet duidelijk wat Verstappen nou precies wil zeggen. Wat moeten we bijvoorbeeld met een zin als ‘Ik voelde hoe ik wilde dat ik hem wilde troosten, maar dat ik het niet wilde.’
Vorm
Wat het lezen er ook niet prettiger op maakt is de vorm. De bedrogen vrouw richt zich consequent rechtstreeks tot haar rivale, in een soort open brief aan haar, die zij consequent met je en jij aanspreekt. Maar als lezer verdwaal je regelmatig volkomen in zinnen waarin jij, zij en hij door elkaar lopen als de vrouw over haar therapeut, haar man en haar rivale spreekt. Menige zin moet je twee of drie keer lezen voordat duidelijk is wat er nu eigenlijk staat. Daartussendoor figureren dan ook nog de adviezen van de vriendin van een vriendin die ongeveer hetzelfde had meegemaakt, en de vriendin die onlangs een schrijfwedstijd gewonnen heeft en dan is er ook nog een vriendin die heeft gehuild omdat ze bijna veertig zou worden. En als kers op de taart is er nog een dochtertje van zeven, later acht, die diepe gedachten uit waar menig beroemd filosoof nog een puntje aan zou kunnen zuigen.
Onbegrijpelijk
Jammer dat Steffie Verstappen haar eigen boek niet wat kritischer benaderd heeft. Zo nu en dan is er wel een rake observatie of een aardige zin. Maar ze gaan verloren in de brij van verwarrende en onbegrijpelijke ontwikkelingen van het verhaal. In zijn huidige vorm is Dit is wat ik je zeg geen succes.
Sonja de Jong
Steffie Verstappen – Dit is wat ik je zeg. HarperCollins Holland, ISBN 978 94 027 1686 3, 272 pagina’s, € 19,99, april 2025