Munch & Kruger 6 - De laatste ochtend - Samuel Bjørk

Een man neemt wraak op de wereld
Zelfs de jonge Mia Kruger is al ijzersterk
Klein beetje verwarrend is het wel: nadat Samuel Bjørk drie thrillers rond het duo Holger Munch en Mia Kruger had geschreven, verscheen er als deel 4 opeens een prequel, Sneeuwwit, die zich afspeelde vóór die eerdere drie en vertelde over de kennismaking tussen Munch en een nog piepjonge Kruger, net van de politie-academie. Daarna volgde er weer een deel dat chronologisch op het rijtje van de eerste drie volgde en nu ligt er De laatste ochtend, die een vervolg is op Sneeuwwit en zich dus weer op een vroeger tijdstip afspeelt. Maar echt vervelend is dat niet, want ook De laatste ochtend is weer een ijzersterk verhaal dat door Bjørk op meeslepende wijze verteld wordt.
Over de auteur
Samuel Bjørk (1969, pseudoniem voor Frode Sander Øjen) is een Noorse zanger, songwriter, Shakespeare-vertaler en schrijver. Hij debuteerde in 2014 met de thriller Ik reis alleen, met in de hoofdrollen inspecteur Holger Munch en de getroebleerde, maar geniale onderzoeker Mia Krüger. Sindsdien volgden nog vijf delen in deze serie rond Munch en Krüger.
Explosie
Hij gaat er meteen voluit in, Bjørk. Al in de eerste pagina’s belanden we in een overvol metrostel om even na negen uur ’s morgens. Opeens klinkt de kreet: Die vrouw heeft een bom. Er breekt paniek uit, mensen verdringen zich naar de uitgang, iemand trekt aan de noodrem en te midden van dit alles zit totaal verstijfd een doodsbange vrouw met een bomgordel om haar lichaam. Een zware explosie maakt een eind aan dit alles. En het siert Bjørk dat hij niet al te diep ingaat op de afgrijselijke gevolgen. Vele doden en nog veel meer gewonden, is alles wat hij erover zegt.
Journaliste
Enkele minuten na de explosie wordt journaliste Jessica Blomqvist gebeld door een onbekende die haar zegt: ‘Zij was de eerste. Zullen we vrienden worden, Jessica?’ En dan de verbinding verbreekt. Zodra haar baas er lucht van krijgt, dat zij door de aanstichter van de explosie is gebeld, ziet hij wereldkansen voor zijn krant. Niet aan de politie melden, maar uitbuiten, dit lijntje, beveelt hij. Wij moeten die scoop hebben.
Exact 24 uur later, wederom om precies zeven minuten over negen, vindt een tweede explosie plaats. Dit keer is een bomgordel aangebracht rond het lijf van een oude, invalide man die door een onbekende op een druk door toeristen bezocht plein is neergezet. Een dag later, wederom om 9.07 uur precies, is er weer een explosie en weer een dag later opnieuw.
Advocate en geschiedenisleraar
Het politieteam van Holger Munch is meteen na de eerste explosie al in opperste paraatheid gebracht. Maar waar moeten zij het onderzoek beginnen? De vrouw in de metro blijkt een gerenommeerd advocate te zijn, de invalide man een gepensioneerde geschiedenisleraar, de derde een hoge ambtenaar en de vierde een militair. Het is Mia Kruger die – zo jong als ze nog is – bepaalde aanwijzingen weet te duiden. Want bij ieder van de gordeldragers worden thuis drie zorgvuldig op hun keukentafel gerangschikte voorwerpen aangetroffen. Maar wat hebben dingen als een beeldje van een lynx met een geel geverfd oor, een boek over treinreizen en een plastic eland met elkaar te maken?
Race tegen de klok
In een race tegen de klok meent Munch een paar keer de dader eindelijk gevonden te hebben, maar steeds opnieuw blijkt hij te snel conclusies getrokken te hebben. En eigenwijs als hij is, weigert hij ook regelmatig naar Mia Kruger die hem waarschuwt te luisteren.
Journaliste Jessica Blomqvist, die ondertussen al diverse malen door de bommenlegger gebeld is, is inmiddels tot de conclusie gekomen dat zij niet langer wil doen wat haar baas zegt. Zij informeert de politie, maar kan geen verdere , bruikbare aanwijzingen geven. Zelfs als de politie het verband ontdekt tussen de lynx, de eland en de andere voorwerpen, lijkt dit nog niet naar een dader te leiden. Dat de zaak uiteindelijk toch opgelost wordt, is in hoge mate aan Kruger te danken en aan de koelbloedigheid van Blomqvist. In een zinderende finale wordt de dader gepakt.
Cliffhanger
Bjørk vertelt zijn verhaal in korte hoofdstukjes met heel veel korte zinnetjes die de snelheid van de actie benadrukken. Je vliegt door het boek heen. En aan het eind presenteert hij meteen een cliffhanger die al naar een volgend boek lijkt te verwijzen. We zijn voorlopig nog niet klaar met de jonge Mia Kruger.
Sonja de Jong
Samuel Bjørk – Munch & Kruger 6 –De laatste ochtend. (Oorspronkelijk gepubliceerd in 2025 onder de titel Bomberen bij Bonnier Norsk Forlag). Uit het Noors vertaald door Perpetua Uiterwaal en Liesbeth Huijer, Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 9714 7, 400 pagina’s, € 23.99, juni 2025
